A leves egyszerre nagyon ősi és nagyon modern étel - ráadásul a magyar gasztronómia egyik meghatározó fogása. Nyáron azonban nem sok embernek van kedve tartalmas, sűrű, tápláló leveseket enni, hiszen a hőségben menekülünk a konyhából, és (szerencsére) annyi kalóriát sem igényel a szervezetünk, mint ősszel vagy télen.
Nem érdemes azonban lemondani a levesekről a meleg miatt: inkább próbáljunk ki néhány ízletes, hűsítő és egészséges fogást - akár édesen, gyümölcsökkel; akár sósan, esetleg csípős-friss joghurttal és mentával!
Miért pont a leves?
Mert egészséges, hiszen a hideg levesekkel könnyen pótolhatjuk a folyadékot, az pedig igen jót tesz az anyagcserének. Mivel a legtöbb nyári leves zöldségből vagy gyümölcsből készül, rengeteg bennük a vitamin és az ásványi anyag - ráadásul, mivel ezek az ételek gyakran főzés nélkül készülnek, az értékes tápanyagok sem vesznek el a készítési eljárások során. Így a hideg levesek igazi vitaminbombának számítanak.
Mert fogyókúrázóknak is megfelelő, hiszen alacsony alacsony a kalória- és a zsírtartalma, ráadásul sokkal kevesebbet eszünk belőle, mint a szilárd ételekből - ráadásul nassként is megállja a helyét, a sütemények vagy a csokoládé helyett.
Mert változatos. Zöldségekből és gyümölcsökből egyaránt elkészíthetjük, a leveseket pedig feldobhatjuk különböző tejtermékekkel és fászerekkel - így akár minden nap új változatot próbálhatunk ki!
Mert olcsó, hiszen a legtöbb nyári, hideg leves akkor a legfinomabb, ha idénygyümölcsökből és -zöldségekből készítjük el, ezeket pedig kedvező áron beszerezhetjük a piacon.
Mert könnyű és gyors - a legtöbb változatot nem kell főzni, és alig néhány hozzávaló szükségeltetik hozzá, így ideális megoldás egy olyan napra, amelyen semmi kedvünk főzni: akár reggel is elkészíthetjük a vacsorának valót.