A zeller meglehetősen háttérbe szorított zöldségféle: kevesen használják ki variálható és jellegzetes ízét, azt pedig még kevesebben tudják, hogy a növény nagyon jó hatással van a szervezetünkre is.
Halványító, metélő vagy gumós?
Zellerből (jó esetben) háromfélét lehet kapni a piacokon, üzletekben. A halványító, vagy angol zellert hosszú zöld száráról és jellegzetes leveleiről lehet megismerni. Legtöbbször frissen, salátákhoz használják, de ez a "keverőkanala" az egyik leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is, ha pedig vendégeket várunk, akkor érdemes dekoratív zöldségtálat készíteni nekik, csíkokra vágott zellerből, répából és különböző "mártogatósokból", krémekből.
A gumós zeller sokkal ismertebb Magyarországon: szinte elengedhetetlen hozzávalója az ízletes, aranysárga húslevesnek. A megtisztított gumót azonban önmagában is felhasználhatjuk, nagyszerű, melengető krémleves készíthető belőle. A zellergumóból készült püré pedig tökéletesen kiválthatja a hagyományos krumplipürét.
A metélőzeller egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatjuk saláták vagy levesek díszítéséhez, vagy húsételek dekorálásához is.
Immunerősítő és afrodiziákum
A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték , igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítóképességet.
A zeller nagyon kedvezően hat a veseműködésre, gyakran alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság illetve általános erőtlenség esetén. A zeller csökkenti a vércukor-szintet is, sőt, még az étvágyat is csökkenti. Tápanyagai, illóolajai pedig segíthetnek a túlzott idegeskedés leküzdésében.
A zeller gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és több vitamint is. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony - fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban - kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak, is. A zellert - különösen a zöld szárból facsart, friss levet - felhasználhatják azok is, akik lugosítani akarják a szervezetüket: a zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára.
Piacolás és tárolás
Ha halványító zellert veszünk, válasszunk élénk színű, feszes és hibátlan szálakat - a leveleken ne legyenek sárgás vagy barna foltok. A gumós zellerből érdemes azokat a darabokat megvásárolni, amelyeken viszonylag kevés a göcsört: ezeket ugyanis könnyebb meghámozni. Itt is kerüljük azonban azokat a zöldségeket, amelyek túlságosan barnák vagy sárgásak, illetve azokat, amelyeken puha foltok vannak.
A zeller hűtőben, hűvös helyen akár két hétig is eltartható, sőt, megtisztítva és feldarabolva akár le is lehet fagyasztani.