Hozzávalók:
20 dkg lencse, 10 dkg shiitake gomba (aprófejű csiperkével is helyettesíthetjük), 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 szál sárgarépa, 6 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál darált köménymag, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 5-6 levél friss zsálya, darált bors, só
Elkészítése:
Előző nap áztassuk be a megmosott és kiválogatott lencsét hideg vízbe.
Csorgassuk az olívaolajat egy lábasban, tegyük hozzá az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg puha nem lesz, utána öntsük rá a beáztatott lencsét.
Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, a gombát és öntsünk alá fél pohár vizet. Fűszerezzük darált borssal, köménymaggal, őrölt gyömbérrel és zsályalevelekkel.
Ha a lencseszemek kezdenek puhulni, tegyük hozzá a paradicsomszószt, majd fedő nélkül pároljuk még további 10-15 percig.
Pikánsabbá tehetjük, ha kevés csípős paprikát is főzünk a lencse közé.
Önállóan is fogyaszthatjuk, de nagyszerű kiegészítője bárányból, halból vagy marhából készült pecsenyéknek.