Hozzávalók:
35 dkg fehér búzaliszt, fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 4-5 db érett füge, 1-1 ág friss rozmaring és zsálya
Elkészítése:
Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt, a sót és a cukrot. Csorgassunk hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat, majd kezdjük el keverni. Kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet is. Dagasszuk addig, míg a kenyértészta az a dagasztóedény falától elválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, kezünkkel gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Göngyöljük fel a sodrófára, és terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét ujjunkkal szurkáljuk meg, úgy hogy kis mélyedések keletkezzenek a tészta felületén.
Csorgassuk meg a maradék két evőkanálnyi olívaolajjal, kenjük szét a felületén, majd szórjuk rá az összetépkedett rozmaringleveleket. Szeleteljük fel vékonyra a fügéket, tegyük a tészta felületére, kezünkkel kissé nyomjuk a tésztába, majd tépkedjük rá a zsályaleveleket és kelesszük még legalább 15 percen keresztül.
Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük 20-25 percig. Az elkészült kenyeret vágjuk nagy tenyérnyi kockákra, kínálhatjuk levesek vagy kenyérre kenhető kencék mellé.
Tetejére tehetünk vékony szelet gorgonzola vagy más lágyabb, penészes sajtot. Készülhet hagymás vagy paradicsomos változatban is.