Fügés focaccia

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
35 dkg fehér búzaliszt, fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 4-5 db érett füge, 1-1 ág friss rozmaring és zsálya

Elkészítése:
Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt, a sót és a cukrot. Csorgassunk hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat, majd kezdjük el keverni. Kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet is. Dagasszuk addig, míg a kenyértészta az a dagasztóedény falától elválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.

A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, kezünkkel gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Göngyöljük fel a sodrófára, és terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét ujjunkkal szurkáljuk meg, úgy hogy kis mélyedések keletkezzenek a tészta felületén.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Csorgassuk meg a maradék két evőkanálnyi olívaolajjal, kenjük szét a felületén, majd szórjuk rá az összetépkedett rozmaringleveleket. Szeleteljük fel vékonyra a fügéket, tegyük a tészta felületére, kezünkkel kissé nyomjuk a tésztába, majd tépkedjük rá a zsályaleveleket és kelesszük még legalább 15 percen keresztül.

Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük 20-25 percig. Az elkészült kenyeret vágjuk nagy tenyérnyi kockákra, kínálhatjuk levesek vagy kenyérre kenhető kencék mellé.

Tetejére tehetünk vékony szelet gorgonzola vagy más lágyabb, penészes sajtot. Készülhet hagymás vagy paradicsomos változatban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!