Hozzávalók:
8 db lepényhal filé, 1 evőkanál bazsalikom pesto, 4 evőkanál olívaolaj, darált bors, kevés só
A szószhoz: fél zacskó paradicsomszósz, 6-8 szem paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 ág friss bazsalikomlevél, 5-6 szem fekete olajbogyó, só, darált bors, 2-3 szelet chili paprika, 2 cl vodka vagy gin
Elkészítése:
Csorgassuk meg két evőkanálnyi olívaolajjal a halszeleteket, daráljunk rá borsot, és kenjük meg a bazsalikom pestóval. Hintsük meg sóval, fedjük be fóliával, és pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe.
A szószhoz mossuk meg jól a paradicsomokat, majd vágjuk ki a csumájukat. A paradicsomokat dobjuk fél percre forrásban lévő vízbe, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Ezzel a módszerrel egyszerű mozdulattal le tudjuk húzni a héjukat.
A csupasz paradicsomokat vágjuk nagyobb darabokra. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, majd forrósítsuk rövid ideig. Ha már sistereg a fokhagyma, öntsük bele a feldarabolt paradicsomot, adjuk hozzá az olajbogyót, a chilikarikákat, ízesítsük sóval, darált borssal és felcsíkozott bazsalikomlevéllel.
Forraljuk pár percig, míg a szósz sűrűsödni nem kezd, majd öntsük hozzá a paradicsomszószt és forraljuk jól össze. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vodkát vagy gint.
Csorgassunk meg kevés olívaolajjal egy nagyobb tűzálló sütőedényt, majd helyezzük el benne a befűszerezett halszeleteket. Kanalazzuk rá a kész paradicsomszószt, és az egészet tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150 fokon 15-20 perc alatt pároljuk készre.