Hozzávalók:
4 szelet szálkanélküli tengeri halfilé, 20 dkg lencse, 2 db babérlevél, 2 dl tejszín, 1 csokor friss korianderlevél, 2 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál őrölt koriandermag, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kurkuma, 20 dkg mélyhűtött leveles spenót, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, 1 teáskanál halfűszer-keverék
Elkészítése:
Tegyük egymás mellé a halszeleteket egy deszkára, csorgassuk meg enyhén olívaolajjal, daráljunk rá borsot, és szórjuk meg a halfűszer keverékkel. Tegyük tányérra egymás tetejére, fedjük le fóliával, és sütésig tartsuk a hűtőszekrényben.
A fűszeres lencséhez előző este áztassuk be a lencsét, majd másnap öblítsük le hideg vízzel, és tegyük egy fazékba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, tegyük hozzá a babérlevelet, ízesítsük sóval és főzzük puhára. Ha elkészült szűrjük le egy szűrőedényben.
Öntsük a tejszínt egy lábasba, tegyük hozzá az őrölt fűszereket, a kurkumát és a lereszelt fokhagymát. Ha szeretjük a csípősebb ízeket, chilit is tehetünk hozzá. Ízesítsük sóval, kevés darált borssal, majd kis lángon főzzük tíz percig, utána tegyük hozzá a megfőzött lencsét, és az egészet jól forraljuk össze.
Egy kis lábasban sóval ízesítve forrósítsuk fel a spenótot, és tálalásig tartsuk melegen.
Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a befűszerezett halszeleteket. Mindkét oldalát süssük két-két percig, míg szép piros nem lesz.
Tálaljunk a fűszeres lencséből pár kanálnyit nagy tányér közepére, tetejére egy keveset a megpárolt spenótból, majd helyezzük rá a megsütött halszeletet. Egy-egy csipetnyi csírával, és paradicsomszelettel dekorálhatjuk.