Mániákus vásárlókat kezelnek egy német klinikán

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hatvan olyan beteg vesz részt az Erlangeni Egyetemi Kórház kísérleti programjában, akik saját véleményük szerint vásárlásfüggők. Kezelésük célja, hogy végképp megszüntessék betegségüket. Astrid Mueller, a kórház pszichoszomatikai részlegének vezetője elmondta, hogy a németek nyolc százaléka ki van téve annak a veszélynek, hogy vásárlásfüggővé váljon.

Mueller elmondta: "A társadalom minden rétegében és minden korcsoportjában egyformán sok a veszélyeztetett ember, habár nők esetében még nagyobb a függőség kialakulásának kockázata."

A függőség változatos olyan tekintetben, miféle árura vonatkozik. A nők általában megőrülnek azért, hogy ruhákat, cipőket, kozmetikumokat, ínyencségeket vagy háztartási cikkeket vegyenek. A férfiak elektromos készülékekre, sportfelszerelésre, autótartozékokra és antik holmikra költenek leginkább.

"A vásárlásfüggők azért mennek a boltba, hogy kompenzálják a rosszkedvüket. Olyan dolgokat vesznek, amelyekre nincsen szükségük, és sokszor még ki sem csomagolják őket" - mondta Mueller.

Az új központ három hónapos próbaprogramot végez, hogy megállapítsa, az egyéni vagy a csoportterápia segít-e hatásosabban legyőzni a vásárlási kényszert. A három hónapos kezelés után három hónapig figyelemmel kísérik a pácienseket, vajon valóban hatásos volt-e a kúra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről