Egyetemisták pszichés problémákkal

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az egyetemista lét nem csupa felhőtlen szórakozás, főleg nem a mentális zavarokkal küzdők számára. A mentális betegségeket gyakran nem kezelik megfelelően az egyetemeken. A szakemberek sokszor nem mondják el a pácienseknek a diagnózist, mert el akarják kerülni azt, hogy a beteg stigmatizálva érezze magát, és ezáltal reménytelennek lássa a helyzetét.

Egy volt egyetemista szerint az a legfontosabb, hogy a mentális zavarok tüneteinek (például hallucináció, paranoia) észlelésekor minél hamarabb szakmai segítséget kaphassanak. Azonban a segítő szervezetek gyakran túlterheltek. Néhány egyetemen kedvezőbbek a feltételek, Cardiffban például az első konzultációra csak két napot kell várni (persze sürgős esetben azonnal is tudnak segíteni), a további kezelésekre viszont már két-három hetet.

Egy hasonló problémákkal küzdő volt egyetemista szerint az egyetemeken figyelemfelkeltő és megelőző kampányokra lenne szükség, mivel az érintettek többsége csak végső esetben kér segítséget. "Ha nem kapsz idejében segítséget, a társadalmi megbélyegzettséggel együtt a betegséged is elhatalmasodik. A saját egészséged fontosabb, mint az, hogy mások mit gondolnak rólad."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!