A feleségem megváltozott míg gyereket várt

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Exotikus országból nősültem. Feleségem természetesen velem tartott Magyarországra, ahol érzésem szerint elég jól beilleszkedett (megtanult magyarul, barátokat szerzett). Mivel a munkám rengeteg külföldi utazással járt, nagyon sokat volt otthon egyedül, majd később az első fiunkkal.
Megelégelve az állandó különlétet és élve az adódott lehetőséggel, elvállaltam egy állandó megbízatást egy távoli országban, így a család is velem tarthatott. Sajnos itt a napközbeni egyedüllét állandósult, én egész nap a munkahelyemen vagyok, feleségem pedig barátok híján otthon várt rám.
Feleségem ismét teherbe esett, majd hazarepült Magyarországra, ahol második gyerekünk megszületett.
A problémák, amelyek miatt önhöz fordulok tanácsért, a terhesség 6. hónapja körül jelentkeztek. Feleségem szemlátomás kétségbeesetten fordult hozzám és ismerőseinkhez - többször is - állítván, hogy nem tudja, hogy ő kicsoda, nem emlékszik a gyerekkorára. A terhességgel járó feszültségeket okolván néhány beszélgetés után annyiban maradt a dolog, feleségem is nyugodtabbnak tűnt akkoriban.
Az otthoni terhesgondozás során az EKG valamilyen rendellenességet mutatott - az ismételt vizsgálat során is - a szülés közben pedig feleségem elvesztette az eszméletét. Ezután agyi CT-vizsgálatra küldtek minket, ami azonban negatívnak bizonyult, az epilepszia szinten kizárható volt egyéb tünetek híján.
A szülés utáni reggelen a feleségem egy zavaros történetet mondott el a szülésznőnek, amely szerint ő tulajdonképpen más nemzetiségű, csak büntetésből kapta az egzotikus külsőt, valójában sokkal öregebb és nem is a feleségem. A szülésznő elküldött minket pszichológiai kivizsgálásra, ahol szintén a szülés közbeni feszültségeket okolták és azt mondták, hogy a probléma el fog múlni magától (A feleségem egyébként az orvoshoz beszélve szemlátomást "okosan" viselkedett, mint aki ugyan tudja az igazat, de nem mondja el, mert tudja, hogy úgysem hisznek neki).
A helyzet ezután valóban javult, de a feleségem a mai napig hiszi, hogy ő más nemzetiségű, mint valójában (néha közli ezt velem, majd sajnálkozva néz rám, ha ellenkezem, mintha én valamilyen konspirácót terveznék ellene, de ő átlát rajtam). Sajnos ettől "vadabb" dolgok is történnek, pl. a szupermarketben többször megkérdezte már tőlem, hogy a hús amit veszünk, nem emberhús-e. A legrosszabb talán az volt, amikor kijelentette, hogy elsőszülött fiunk nem is az ő gyermeke (bent voltam a szülésnél, így természetesen első kézből tudom, hogy ez nem igaz), sőt ál-születésnapot és szülőket is megnevezett. Feleségem a családjával változatlanul tartja a kapcsolatot (telefonon) - teljesen normális módon.
Pár hónapja mindenesetre új helyre költöztünk. Új barátok is feltűntek (néhány magyar lány/feleség) és azóta a helyzet sokat javult, bár néha még mindig előfordulnak célozgatások a származásra, valamint, hogy én valójában nem is vagyok az ő férje.
Egyéb téren (gyermek gondozás, háztartás) a feleségem teljesen normálisan viselkedik.
Sajnos itt nagyon nehéz pszichológiai segítséget találni, egy részt a nyelvi-kulturális okok, másrészt az anyagiak miatt (az orvosi ellátásért fizetni kell, és olyan "luxus" ellátás, mint a pszichológia horror összegekbe kerül (félre ne értse, természetesen nem sajnáljuk a pénzt, de itt ténylegesen milliókat kérnek egy kezelés sorozatért.)
Mivel a helyzet szemlátomást javuló tendenciát mutat, különösen amióta feleségem barátokat talált magának és nem egész nap egyedül ül otthon, hajlamos vagyok feltételezni (vagy legalábbis szeretném), hogy a problémák előbb-utóbb maguktól elmúlnak és a kiváltó ok valójában az egyedüllét, bezártság, idegen környezet, terhesség alatti lelki problémák.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez a rövid információ nem ad elég alapot egy diagnózishoz, de mindenesetre szeretném a tanácsát kérni ez ügyben.
Köszönöm.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről