A kisbabát születés után rögtön pontozzák

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

- Szívfrekvencia: normális érték: 100/perc felett - ez 2 pontot ér. 100/perc alatt: 1 pontot kap a baba. 0 pont, ha nincs szívműködés.

- Légzés: az egészséges újszülött rendszerint rögtön felsír, és erőteljesen lélegzik. Ez 2 pont. Ha légzése egyenetlen, 1 pont. Ha nem lélegzik: 0 pont.

- Izomtónus megítélése: ha jól, aktívan mozgatja a végtagjait - 2 pont. Ha izomtónusa csökkent, nem áll ellen a passzív mozgatásnak - 1 pont. Ha a végtagjai petyhüdten lógnak - 0 pont.

- Reflexingerlékenység: az orrnyílásba vezetett puha katéterrel vizsgálják. Ha reflexválasz tüsszentés vagy köhögés - 2 pont. Ha csak fintort észlelünk, 1 pont, és ha ez is hiányzik: 0 pont.

- A bőr színe: ha az egész test rózsás - 2 pont. Ha a végtagok kékes színezetűek - 1 pont. Ha testszerte észleljük a kékes vagy sápadt bőrszínt: 0 pont.

Az összpontszám jól tükrözi az újszülött állapotát, jelzi a beavatkozás szükségességét. Az öt perccel később újból megállapított Apgar-érték szoros összefüggésben van a későbbi prognózissal.
0-3 pont esetén súlyos állapotú az újszülött, élesztés is szükségessé válhat. 4-6 pont esetén szintén valamilyen, de kevésbé súlyos beavatkozás szükséges. 7-10 pont esetén nincs szükség beavatkozásra.
A baba kórházi zárójelentésén rendszerint szerepel ez az adat. Ha nem, feltétlenül kérdezzük meg, hiszen évek múlva is szükség lehet rá. Az esetleges későbbi betegségek gyógyítása kapcsán a kezelőorvos kérdezhet a születés körülményeiről, a baba állapotáról, s az Apgar-értékek hasznos információt szolgáltatnak ehhez.

Dr. Fodor Mariann neonatológus gyermekgyógyász

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről