Helyezze letétbe távirányítóját!

Vágólapra másolva!
Csatlakozzon a Csillagjáró Iskolaalapítvány tévémentes hetéhez! A programba bekapcsolódókat a szabadidő kreatív és hasznos eltöltésére, illetve olyan családi értékek felelevenítésére biztatják, melyeket akaratlanul is háttérbe szorít a tévé, a számítógép.
Vágólapra másolva!

A március 18-24-ig tartó rendezvény célja, hogy felhívja a 10-18 éves gyermekek illetve szüleik figyelmét az olvasás, a sport, a művelődés, az ismeretszerzés, a szabadidő konstruktív eltöltésének fontosságára. A rendezvény és szervezői tulajdonképpen nem a tévénézés ellen tiltakoznak, hanem a felügyelt és tudatos tévézés mellett törnek pálcát.

Miért van erre szükség?

-hazai és nemzetközi statisztikák

Egy átlagos amerikai gyermek 6 éves korára több időt tölt tévénézéssel, mint amennyit a szüleivel egész életében beszélget majd. Hazánkban pedig, 1990-ben egy átlagos felnőtt naponta tévénézéssel töltött órái (valamivel több, mint 2 és fél óra) 2000-re kétszeresére növekedtek (több, mint négy óra).

-a tévénézés lelki vonatkozásai

Az átlagos magyar kisgyerek napi három órán át nézi a televíziót. Jó esetben a korosztálya számára készült rajzfilmek kötik le a figyelmét. Sokkal nyomasztóbb, ha a szülők megengedik, hogy a híradóból, egyes riportokból áradó valóságos erőszaknak is tanúja legyen.

Az agresszív jelenetek erősen és sokáig lekötik a gyermek fantáziáját, az iskolában azután képtelen figyelni, éjszaka rémálmokat lát. Ha mindehhez nem megfelelő családi környezet társul, amelyben a gyermek nem tudja megosztani félelmeit, lelkivilága hosszú távon sérülhet.

A korai rajzfilmek - Walt Disney például -, sem voltak mentesek egyfajta erőszaktól. Ott is fejbecsapták egymást a szereplők, lezuhantak a fáról vagy elszálltak mint a puskagolyó. Nem beszélve a klasszikus tündérmesékről, Hófehérkéről vagy Jancsi és Juliskáról, amelyek szintén nem nélkülözik a horrorelemeket.
Más kérdés, hogy valaha a mozifilm végén a nézők felálltak, a szülők kézenfogták a gyereket, hazamentek, s visszaléptek a megszokott, megnyugtató világba. Élesen elhatárolódott mese és valóság. Ma viszont a családi otthon középpontját uralja a képernyő, a konstruált világot belemosva a mindennapi életbe.

Pszichiáterek szerint, ha a rajzfilmek erőszakosabb jelenetei ártalmatlan pofozkodásban, tréfás verekedésben nyilvánulnak meg és nem sugallnak életveszélyes fenyegetettségérzést, akkor nem veszélyeztetik a gyermekek lelkivilágát, sőt segíthetnek beilleszkedni a kemény, küzdelmes társadalmi valóságba. A kisgyerek azonosul a mesehőssel - általában a jó ügyért harcoló a példaképe -, s a harcos jelenetek révén levezeti indulatait. Mikor a főhős elbánik a "rosszakkal", a gyerek fantáziájában behúz egyet csúfolódó, őt megszégyenítő iskolatársának.

A rajzfilmek megválogatása mellett nagyon fontos a meghitt, bizalmas családi beszélgetés, amire manapság egyre kevesebb idő jut. A gyerek ágyánál elmondott, némiképp aktualizált mesét nem pótolhatja semmilyen tévéadás. Vekerdi Tamás pszichológus szerint manapság gyermekeinket "elektromos pásztorok vigyázzák", ezért fejlődik lassan a vizuális képzelőerejük, s hiányoznak számukra olyan emberi kötődések, ami miatt később rossz utakra sodródhatnak.

A neTVzz hét programja

A kulturális, sport és szabadidő programokat ingyenesen lehet megtekinteni, illetve azokon résztvenni. A Csillagjáró a héten "csillaggyűjtést" szervez, melybe bárki bekapcsolódhat, ha ellátogat egy vagy több olyan színhelyre, amelyet a tévémentes héten ajánlanak. A tévétől elszakadni képes résztvevőket így ajándékokkal is ösztönzik a szervezők.

Korábban:
Árt-e a tévénézés a gyereknek?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről