Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Budapesten, a Rottenbiller utcában épült fel nemrég az a Magház nevű épület, melyet remélhetőleg hamarosan több is követ majd.

Forrás: HomeGarden

Különlegessége, hogy kizárólag kicsi, egy-másfél szobás lakások vannak benne, de azok mindegyike világos, kertre néz, és belső kialakításában is modern. Annak bizonyítására, hogy ezek a viszonylag kis terek is lehetnek tágasak, otthonosak és különlegesek, Fónagy Dóra építész-belsőépítész berendezte az egyik, még eladás előtt álló lakást.

Forrás: HomeGarden

Dévényi Tamás és megbízói kimondottan azzal a szándékkal emelték az épületet, hogy az első otthonukat tervezgető, fiatal, ám igényes vevők megtalálják benne mindazt, amit keresnek. Ennek érdekében a házat egy különleges üvegfallal védték a forgalmas utca zajától, s minden lakást úgy terveztek, hogy az a zárt, csendes és parkosított belső udvarra nézzen.

Forrás: HomeGarden

A kis, egy-másfél szobás garzonok ablakai a földig érnek, s egy részüknek apró erkélye is van. A koncepció - kisméretű, megfizethető, de színvonalas életterek létrehozása - Fónagy Dóra építész-belsőépítész figyelmét is felkeltette. Az ő kezdeményezésére és az ő tervei alapján rendezték be a Magházban azt a mintalakást, melyet egy hónapon keresztül bárki megnézhetett.

Forrás: HomeGarden

Fónagy Dóra Magyarországon szinte egyedülálló törekvéseivel írta be magát a kortárs építőművészetbe. Főként építészettel foglalkozik ugyan, de elsődleges hivatásának a design népszerűsítését, a vizuális kultúra európai színvonalának hazánkban való meghonosítását tekinti.
Ez a gondolkodásmód tehát egyszerre jelent építészetet, lakberendezést és arculattervezést, melyeknek elsődleges eszközei a Lucia Laura Design által forgalmazott bútorok. A Bécsi utcai bemutatóteremben - melynek kínálatából Fónagy Dóra a Magházban lévő mintalakást is berendezte - valóban a legnagyobbak vannak jelen. A csúcskategóriás Boffi konyhák, valamint a Cappellini, a Kartell, a Porro, a Matteograssi, a Living Divani bútorai mellett a kiegészítők is a trenddiktáló cégek kínálatából kerülnek ki.

Forrás: HomeGarden

Kis lakást építenihttp://www.homegarden.hu/article.cgi?id=497Beszélgetés Dévényi Tamás Ybl-díjas építésszel, a Magház program főépítészével.http://www.homegarden.hu/article.cgi?id=462Interjú Iványi Györggyel, a Magház lakásépítési program vezetőjével.

Ebben a lakásban a bútorok többsége csak jelzésértékű. Nem konkrét javaslatokként szerepelnek itt, hanem ötleteket adnak: lehet így is. Úgy, hogy a félszobában a megszokott háló helyett dolgozószobát rendezünk be, úgy, hogy nem zsúfoljuk tele a nappalit szekrényekkel, hanem nyitott polcokat alkalmazunk, s úgy, hogy - ha már sok a szem előtt lévő tárgyunk - akkor azok legyenek érdekesek és szépek. A lényeg a fantázia, a személyiség, az egyéni gondolkodásmód, amely minden részletében az európai értékrendet közvetíti, melynek népszerűsítését Fónagy Dóra évek óta képviseli Magyarországon.

írta: Osvárt Judit
fotó: Villányi Csaba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!