Fájdalommérő készülék gyerekeknek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA tanulási vagy mozgásszervi rendellenességgel küzdő gyerekek gyakran nem tudnak beszámolni arról, mekkora fájdalmat éreznek. Ilyenkor a szülők és az orvosok is kénytelenek a viselkedésükből következtetni a fájdalom komolyságára. Nagy-Britanniában körülbelül 10 000 ilyen betegségben szenvedő gyerek áll otthoni, szülői kezelés alatt. A gyerekek főleg gyomorégésben, fülfájásban és csípőficamban szenvednek.

A szakértők most egy 20 pontos skálát dolgoztak ki, amely jelzi, hogy érzi magát a gyerek. Olyan jelzésértékű viselkedéselemeket vesz figyelembe a készülék, mint a testtartás megváltozása, arckifejezés, alvási és étkezési szokások. A szülőknek először meg kell becsülniük gyerekük közérzetét a fájdalomskálán. A berendezés számára meg kell határozni egy olyan állapotot, amikor a gyerek jól érzi magát, és amikor nagyon rosszul. Ezek a vonatkoztatási pontok segítenek az orvosoknak és a gondozóknak, akik nem ismerik a gyerek jelzéseit.

A 300 családban, amelyben a készüléket tesztelték, a beteg kisgyerek állandóan vagy a nap egy bizonyos szakában fájdalmat érez. A fájdalom nagyságának mérésére eddig csak szubjektív eszközök léteztek, de az új készülék tárgyilagos adatot szolgáltat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!