A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A nők, a férfiak és a tudomány

Vágólapra másolva!
A nők szerepét újra és újra tisztázni kell egy olyan társadalomban, amely mindmáig szőnyeg alá söpri ezt a problémát, annak ellenére, hogy ez nemcsak a nőket, a férfiakat is érinti. Az utóbbi évtizedekben a társadalomtudományok rengeteget foglalkoztak ezzel a kérdéssel. A kutatások eredményeiről alkotott férfi- és női véleményeket hallhatjuk április 19-én, hétfőn a Mindentudás Egyetemének klubjában.
Vágólapra másolva!

A nő, a férfi, és az ember - az esztéta Gács Anna által vezetett beszélgetés annak a szemléletváltásnak a kérdéseit járja körül, amely a gender fogalom megjelenése óta történt a humán diszciplínákban. A gender, a nemi különbségekkel foglalkozó tudomány az emberi nemet nem önmagában állóként, hanem az "összetevőkre", férfiakra és nőkre felosztva tanulmányozza.

A beszélgetés résztvevői mindannyian évek óta dolgoznak e tudomány valamelyik területén. Hadas Miklós szociológus azt tanulmányozza, hogy a női emancipáció milyen transzformációkat eredményezett a hagyományos férfi-magatartásformákban, és hogy mindezek a változások mennyiben befolyásolják a modern társadalom fejlődését. Az a tény, hogy a két nem képviselőinek társadalmi jelentősége fokozatosan kiegyenlítődik, nagyban befolyásolja a családstruktúrát.

Hernádi Miklós a család mint társadalmi szerkezet felbomlásával foglalkozik. Régóta kutatja, hogy az angolszász országokra vonatkozó eredmények milyen mértékben alkalmazhatók a család szerepét jóval konzervatívabban kezelő Magyarországon.

A történész Lafferton Emese a modern világ fejlődésének különböző történeti pillanatait kiragadva világítja meg a nők szerepkörének változásait.

A szociológus Neményi Máriát a többszörösen hátrányos helyzetű csoportok magatartása foglalkoztatja: szociálpszichológiai szempontok szerint magyarázza a roma nők viselkedését és helyzetét.

A két nem között vannak biológiai, társadalmi, kulturális különbségek és ez sok esetben a "gyengébb nemmel" szemben alkalmazott diszkriminációhoz vezet. Az egyenjogúságot, bár elméletileg létezik, mindmáig nem ültették át a gyakorlatba teljes mértékben sem a gazdaságilag fejlettebb országokban, sem hazánkban. A párbeszédet mindaddig folytatni kell, amíg csak nem sikerül a diszkriminációt teljes mértékben megszüntetni.

Pap Vera-Ágnes

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!