Afrikai és japán hangulat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Afrikai hangulatú ülőbútorok

Az afrikai design nem csak izgalmas, de jól passzol számos huszadik századi dekorációs stílussal. Az alábbiakban útmutatót adunk székeink afrikai stílusú felújításához.

Üléshuzat
Kell hozzá: szék levehető ülőkével, csavarhúzó, drapéria, textil, tűzőgép, olló






Székkeret
Kell hozzá: finom dörzspapír, rongy, ecset, latex- vagy bármilyen fára alkalmazható festék
1. Csiszoljuk le a keretet, majd egy ronggyal távolítsuk el róla a port.
2. Vigyük fel az első réteg festéket. Hagyjuk megszáradni.
3. Vigyünk fel még egy réteget, ezt is hagyjuk száradni.
4. Fessük fel a mintákat.
5. Száradás után lakozzuk le.

Díszítőtechnikák
Egy jó tanács: hogy a keret összhangban legyen a huzattal, válasszunk ki egy-két motívumot a drapéria mintájából, s azt ismételjük meg a kereten. Festhetjük vagy rajzolhatjuk a mintákat alkoholos filccel is.
Kockás minta:
Ragasszuk le papírszalaggal (festő ragasztószalag) négyzethálósan a felületet, újságpapírral takarjuk le a szék többi részét. Festékszórózzuk le a felületet. Száradás után szedjük le a szalagot, és előtűnik a minta.

Fűszoknyás
Tekerjük körbe a szék hátulját és lábait raffiával, ragasztópisztollyal rögzítsük. A "szoknyát" ( egy nagy köteg raffiát) kötözzük vagy ragasztópisztolyozzuk a z ülés hátuljához.

Japán stílusban festett ajtó

Csúnyácska, kopott, egyszerű faajtónkat tegyük a helyiség egyedülálló díszévé. Megéri a fáradozást. Ez a japánkert-kép mindig nyugalmat és szépséget áraszt majd.

Először is távolítsuk el a festéket az ajtóról kromofággal és csiszolópapírral. Az esetleges lyukakat, repedéseket tömjük be glettel, spaklival szedjük le a felesleget, simítsuk egyenletesre. Fessük le alapozófestékkel. Ha nagyon kopott az ajtó, két rétegre lesz szükség.

Most jön a neheze: a rajzot az ajtóra kell másolni. Először másoljuk le egy papírra. Ha nem vagyunk jók a szabadkezes rajzban, nyomtassuk ki a vázlatot, és így skicceljük papírra. Osszuk fel a papírt egyenlő nagyságú kockákra: tegyük négyzethálóssá. Ugyanezt a négyzethálót arányosan, felnagyítva rajzoljuk az ajtóra.

Ez alapján már könnyű a képet az ajtóra vázolni. A színeket úgy keverhetjük ki, hogy egyszerű fehér beltéri festékbe akrilfestéket keverünk. Így finomabb színeket kapunk, mintha előregyártott színekkel dolgoznánk: azok ehhez a képhez túl harsányak lennének, ráadásul így takarékosabb is. Miénk a pálya, fogjuk kézbe az ecsetet!

Dohányzóasztal saját kezűleg

Csak azért, mert egy tárgy funkcionális szerepet tölt be, még nem kell jellegtelennek lennie. Ha legközelebb asztalbeszerzésre adja a fejét, ne a pénztárcája vastagságát vegye kiindulási alapul, hanem kreativitását. A meglevő, lomtárban porosodó dolgokat is felhasználhatjuk egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető asztalkákhoz. Még egy kirándulás a bolhapiacra, és minden hozzávaló meg is van.


1. Egy hatalmas fonott kosárra tegyen egy üveglapot, és kész is a tárolóhelyet is magában rejtő dohányzóasztal.
2. A patinás, bolhapiacról szerzett bőröndök egymásra állításával hangulatos és érdekes asztalt kapunk.
3. Vegyen két hatalmas, kültéri terrakotta cserepet, állítsa őket fejjel lefelé. Ezek lesznek az asztal lábai, erre helyezzen egy szép, ovális üveglapot. Nagyon tetszetős megoldás.
4. Gyors, mentő megoldás a frissen költözötteknek az "intellektuális asztal". Stócoljon fel kevésbé használatos, robosztus könyveket 2 vagy 4 egyenlő magasságú oszlopba ( kb 20-50 cm legyen, mert ha magasabb, nem biztonságos) és erre helyezzen üveg- vagy falapot.
5. Szintén a bolhapiacon találhatunk egyszerű, egy deszkából álló fapadot. Ha szükséges, fessük le, vagy pácoljuk be, és a szófa elé helyezve remek, mindenki által elérhető asztalt kapunk, hiszen a szófa teljes hosszában húzódik. Helyezzünk el két szál gyertyát a végeire, és tökéletes lesz a hatás.

Ajánlat:

Ezen az oldalon bemutatunk egy varázslatos, keleti stílusú otthont, megtudhatják, hogyan lehet egy kis festéssel feldobni a régi bútordarabokat, s ha az egész lakást fel kívánja újítani, környezetkímélő festéket ajánlunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!