A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Mérgező kerti növények

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Leginkább a bogyók csábítóak, talán mert a bogyós gyümölcsökre emlékeztetik a gyereket. Parkokban gyakran találkozhatunk a fehér hóbogyóval, fagyönggyel, a tiszafa, madárberkenye, magyal, kecskerágó piros termésével, a fagyal, borostyán, kutyabenge, bodza sötét bogyóival. Ezek mind mérgezőek, általában néhány szem is elegendő, hogy hányást, hasmenést okozzanak, de halálos kimenetelű is lehet az eszegetés.

Az egyes növények különböző mértékben ártalmasak, néhány már negyedóra múlva, mások csak órák múlva fejtik ki hatásukat. Gyakran nemcsak a feltűnő színű termés, hanem a növény más részei (gyökér, szár, levél) is mérgezőek. Balesetet okozhatnak még a szép színű virágok is. A kertjeinkben gyakran előforduló növények: az aranyeső, a gyöngyvirág, a vérehulló fecskefű, a mák, a nárcisz, a gyűszűvirág - mind igen mérgezőek.

Ha a növények nedvéből a gyomorba kerül a hatóanyag, hányást, hasmenést, lázat, légzési nehézséget, idegrendszeri bántalmakat okozhat. Előfordult olyan halálos kimenetelű mérgezés is, amikor egy ötéves kisfiú kiitta a virágvázából azt a vizet, amelyben előzőleg egy csokor gyöngyvirág állt. Legyünk tehát résen, elővigyázatosságból semmilyen leszedett vagy letépett növényi részt ne engedjünk szájba venni.

Ha mégis megtörtént a baj, igyekezzünk hánytatással megszabadulni a mérgező növényi részektől. Ne adjunk sós vizet a gyereknek, elegendő, ha langyos vizet isznak. Ezután zsebkendőbe bugyolált ujjunkkal ingereljük a garat falát. Fektessük a gyereket arccal lefelé a combunkra. Vizsgáljuk meg a hányadékot, hogy valóban távozott-e a mérgező darabka. Forduljunk haladéktalanul orvoshoz, és vigyünk magunkkal mintát a bajt okozó növényből.

A Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályának telefonszáma: 333-5079

Ajánlat
Mérgező növények a lakásban
Teendők mérgezés esetén

Korábban
A pitypang és más ehető virágok

Nem hiányzik a könyvtárából?
Gyógyító növények - mérgező növények

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!