Virágos ötletek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ágynemű textilfestéssel, zöldalmával

Frissítő álom a zöldalma frissességét idézve. Rendkívül mutatós és egyedi, de jól meg kell dolgozni érte. Akár saját használatra, akár ajándékba készítjük, biztos nagy becsben lesz tartva ez a garnitúra.

Hozzávalók: Fehér, vászon ágyneműgarnitúra, világoszöld, sötétzöld, sárga, fekete és csontszín textilfesték, ecsetek, csomagolópapír, ceruza.

Az egész és félbevágott almákat rajzoljuk elő a pauszpapíron. Két méretben lesz rájuk szükségünk: próbáljuk ki az ágyneműn, milyen méret mutat a legjobban. Ha kikísérleteztük az almák alakját és nagyságát, vágjuk ki őket. Tervezzük meg a helyüket az ágyneműn, majd helyezzük a papíralmákat a festettek helyébe és rajzoljuk körbe őket.

Kezdődhet a festés. Az almák héját a zöldekkel és a sárga keverésével, húsát csontszínnel és sárgával, szépen dolgozva alakítsuk ki. A magokat feketével rajzoljuk meg. Száradás után vasalással fixáljuk.


Virágos alátét textilfestéssel

Ezt a vidám, virágos tálcát textilfestéssel készítettük. A tavaszias hangulatban elkészített tányérjainkhoz és bögréinkhez már csak egy harmonizáló alátét szükséges. Ezt a vidám, virágos tálcát textilfestéssel készítettük.

Hozzávalók: Kb. 30 x 50 m-s impregnált anyag, ugyanekkora fehér vászon (ha ez is impregnált, strapabíró tálcánk lesz), textilfesték: kék, sárga, piros zöld, ecset, varrótű, cérna, de a legjobb a varrógép.

A fehér vásznon rajzoljuk be az alátét leendő méretét. Adjuk meg a keretét - a belsőt is - pirossal. Ezek köré és közé rendezzük el a virág- és levélmotívumokat. Ügyeljünk, hogy a festék alaposan fedjen. Könnyebben megy a munka, ha kifejezetten textilhez való ecsettel dolgozunk. Száradás után vasaljuk az anyagra a mintát: 3 percig, mindkét oldalról. Ezután mosható lesz.

A két anyagot szabjuk egyenlő méretűre, színükkel borítsuk össze őket. Három oldalon varrjuk össze, a negyediken félig, majd fordítsuk ki és így varrjuk össze a maradékot. Mind a két anyag legyen ellenálló, az alsó különösen, hogy alátétünk jól bírja a tologatást, strapát. A két réteg közé tehetünk egy vékony fa- vagy műanyag lapot, így merev tálcánk lesz. Ebben az esetben célszerű nem teljesen összevarrni, hanem az egyik oldalon tépőzárral megoldani a lezárást. Így amikor ki akarjuk mosni, egyszerűen kihúzhatjuk belőle a merevítőt.

Virágok az ablakon

Érdekes ötlet: minden virág önmagában pompázik, szépen elrendezve az ablakon. Már kívülről: a kertből, az utcáról is érződik vidámságuk. Hogy hogyan lehetséges ez? Tapadókoronggal és kémcsővel.

Kellékek:
Átlátszó tapadókorongok, vékony dróthuzal (1,5 mm), kémcsövek, filctoll, vagy más, a kémcsővel megegyező vastagságú, hengeres tárgy, fogó

1.
A drótot egyenletesen, spirál alakban tekerjük fel a filctollra, a kémcsőnél kb. 1 cm-rel rövidebbre. A filctollra nem kell vigyázni munka közben, hiszen nem törékeny.

2.
Húzzuk ki a tollat a spirálból, a végéból formáljunk kampót.

3.
Akasszuk a tapadókorong nyílásába, tegyük bele a kémcsövet.

4.
Kell még bele víz, egy szép virág, és mehet az ablakba.

Tapadókorongot lehet kapni a barkácsáruházakban, kémcsövet pedig az Omker-nél.
Bp. X. ker, Száva u.


Békebeli lámpaernyő decoupage-zsal

Készítsen ön is egyedi, a "békebeli időkre" emlékeztető kislámpát decoupage-technikával. Pár perc alatt elkészül a klasszikus, "antik" darab.

Ha nem akarjuk, hogy a felragasztott minták árnyékot vessenek, átlátszatlan lámpaernyőt válasszunk, mondjuk vastag, merített papírból.

Az itt látható klasszikus mintákhoz cselesen jutottunk

Kívánság szerint alapozzuk a lámpaernyőt textil- vagy akrilfestékkel.

A felragasztandó elemek fonákján szivaccsal egyenletesen oszlassuk el a ragasztót, majd felhelyezés után nedves ronggyal töröljük le a felesleget. Száradás után lakkozzuk le speciális decoupage- vagy poliuretános lakkal.

A lámpa széleire öltsünk valamilyen bordurt, szegőt, vagy egészítsük ki a díszítést metálszínű alkoholos filccel.

Korábbi ötletek
Kavicsok a dobozon, virágok a porcelánon
Teremtsünk tavaszi hangulatot!
Dísztárgyak a lakásban

Ajánlat
Kreatív Hobby honlap

Szeretne otthon barkácsolni?
Az én nagy barkácskönyvem minden évszakra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről