A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kozmikus magány a sárkányok közt

Vágólapra másolva!
Amennyiben lelkiismeretesen készülünk a nyárra, és haladéktalanul szeretnénk beszerezni újabb fürdőnadrágot a tavalyi, kihízott példány helyett, vagy éppen napszemüvegre fáj a fogunk, akkor irány egy pláza. Akár az Asia Center is - bár mindenképp vigyünk magunkkal egy-két embert, mert könnyen ránk törhet a kínzó magány.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Már a környék is kihalt, mint egy közösségi ház egy kortárs költő felolvasó estjén - ami erős kontraszt például Kínával (1 286 975 468 lakos - 2003. júliusi adat). Délelőtt tizenegy óra, de a sárkányos obeliszkek (a kettős sárkány az öröm, a szerencse és az életkedv jelképe) körül is csak az árnyék lehet a magányos vásárló társa. A kínai, magyar és osztrák zászló tövében sincs nagyobb élet, mint egy megye kettes derbin a lelátón. A környék igényes: lépcsős vízesés, korrekt szökőkút, centerbe vezető kis hidak, gondozott, nyírt, hibátlan gyep. A 2200 parkolóból közel 40 foglalt, a többi üresen ásít.

50 milliárd forintos beruházással 2003. március 7-én nyitotta meg kapuit, de a paraméterek még nem véglegesek: a munka második ütemében megvalósuló 80 ezer négyzetméternyi terület a tervek szerint 2006-ban kerül átadásra. Az épületek a térrendezés közel ötezer éves ősi elvei, a manapság itthon is igencsak népszerű - Ábel Anita is által kedvelt! - feng shui alapján épültek.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Jelenleg két nagyobb komplexumból áll a Center. Amint belépünk a főúthoz közelebbi épületbe (rossz választás) rögvest ránk támad a kozmikus magány, de össze is rezzenünk menten, mivel egy kimért, elgondolkodó, kínai férfihang közölt valamit a hangosbemondón keresztül: talán épp bejelenti, hogy újabb vendégek érkeztek a plázába.

- Ötszázezer forintot fizetünk ezért a pár négyzetméterért havonta! Siralmas, ami itt megy, egyszerűen nem termeli ki a bolt a rezsit sem. Van olyan nap, hogy tízezres a forgalom, abból a bérleti díj sem jön ki - panaszkodik az egyik eladó, egy idősebb hölgy. A riasztó érdektelenséget, a vevők teljes hiányát látva, akár hihetünk is neki. Miközben távolodunk, még elárulja, hogy az üzletek fele nem csak azért üres, mert nem bérelte ki senki, hanem egyszerűen voltak olyanok, akik két-három veszteséges hónap után menekültek el. A bérleti díjnak még utánanézünk másnap: valójában 20 és 40 euro közötti összegbe kerül havonta egy négyzetméternyi üzlethelyiség.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az a néhány bolt, mely nyitva van, nem csak silány árut kínál, akad jócskán igényes portéka, egészen elfogadható áron - mégis minden kong az ürességtől. Keletre való utalás nemcsak a dekoráció, a hangosbemondó esetén figyelhető meg, jelen van néhány eladó arcvonásaiban, de a pénzváltónál kitett táblán is ott vannak a kínai jelek: az eladás és vétel szavak felett.

- Van valami sznobság a magyarokban. A Pólusban ugyanez a fürdőruha tizenkétezer, nálam pedig csak háromezer, és mégsem veszik meg. Én ezt nem értem. A Pólus persze jobban megy, jobb a reklámja és van saját buszjáratuk is - morgolódik egy másik boltos, egy fiatalosabb asszonyka. Ő már rájött arra, amire a kisebb népek vezetői: kreálni kell egy ellenségképet, egy közeli, gonosz ellenfelet, így lehet egységes a nemzet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!