A Chi-istálló nyugati arca - Molomekaniske

Vágólapra másolva!
Május elején, az A38-on, majd a soproni Hangárban megismerhette a magyar közönség a Chi Recordings külföldi művészeit. Az angol Ferocious Mullet duó (Charlie Norton, Gareth Green) és a norvég Molomekaniske trió (Kikka, Mortis és Toro) egyaránt élő fellépéssel mutatkozott be. Az A38-on elhangzott két szettet rögzítettük. Alább a háromtagó norvég csapat két tagjával készült interjúnk olvasható.
Vágólapra másolva!

Hogyan ismerkedtetek meg egymással?
Kikka:
Toro és én földik vagyunk, messze északról, a sarkkörön is túlról származunk. Amikor ő Oslóba költözött, találkozott Mortisszal, és hármasban eldöntöttük, hogy összeállunk.

Előtte milyen zenei élmények értek?
Mortis:
Egy popzenekarban gitároztam, közben volt egy kis stúdióm, ahol más együtteseknek segítettem demókat készíteni.
Kikka: Én elsősorban hiphopot hallgattam, aztán a kilencvenes évek közepén a bigbeat felé fordultam. Amint lecsengett, leginkább a break kezdett érdekelni.

Melyek a kedvenc irányzataitok az elektronikus zenén belül?
Mortis:
Nekem mindenekelőtt a techno, a minimáltechno.
Kikka: Hozzám most is nagyon közel áll a hiphop, meg persze a breakbeat. Toro pedig főleg a mély basszusokkal átszőtt house-t szereti. Nagy szerencse, hogy mindhárman más beállítottságúak vagyunk zeneileg. Jó a kombináció, megvan rá az esély, hogy ebből remek dolgok süljenek ki.

Sokat játszottatok már élőben?
Mortis:
Sajnos még nem. A dj-zésben viszont már nagy gyakorlatunk van, ezért tulajdonképpen ötvözzük a kettőt, amikor a liveactezünk. De minden fellépéssel több és több a ténylegesen élő elem a szettjeinkben.

Mit jelent a Molomekaniske név? Van valami különleges története?
Kikka:
Semmi különös, csak jól hangzik. A molo egyébként hullámtörőt jelent norvégul, a mekaniske pedig azt a helyet, ahol a hajókat javítják.

Fotó: Galambos Péter
Mortis, Toro

Ezt magamtól is kitalálhattam volna. Voltatok korábban Magyarországon?
Mortis:
Nem. Még sosem zenéltünk Norvégián kívül. De tetszik a hely, a júniusi Gluglu fesztiválra például biztosan eljövünk. A látottak alapján a magyar szcéna sokkal ütősebb, mint a norvég. Több ember, erősebb vibe, jobb helyszínek. Odahaza a house és a psytrance még úgy-ahogy megy, a többi stílusra elég kevesen járnak. De ők is sokkal merevebbek, tartózkodóbbak, nehezebb kapcsolatot létesíteni velük. Talán a hideg telek teszik...

Tervek?
Kikka: A Chi mellett máshol is jönnek majd ki dolgaink, így a Planet Noise-nál és a Sinister Recordsnál. Továbbá valószínűleg válogatásokra is felkerül egy-két számunk, de konkrétumot nem tudok mondani.

Galambos Péter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről