Fényben-pompában a Brandenburgi Kapu

Vágólapra másolva!
Tavaly először az Erzsébet hidat festette fénnyel, aztán a Városház tér megnyitóján állított fényfreskót a budapestieknek, majd a karácsonyi-újévi ünnepkörben immár hagyományosan a Magyar Telekom-székházat alakította Fénybolygóvá a Dorkandkozma művészpáros, a Frankhegy fesztivál szervezője. Március elején pedig - a németországi Magyar Kulturális Évad megnyitóján - a berlini Brandenburgi Kaput varázsolja el különleges képzőművészetével, a raypaintinggel.
Vágólapra másolva!

A március 9-től 11-ig tartó berlini megnyitóval és az új Collegium Hungaricum alapkőletételével kezdődik és ennek felépültével, várhatóan 2007 első felében fejeződik be Németországban a magyar kultúra éve, az Ungarischer Akzent. Kilencedikén, csütörtökön este az Akademie der Künste új épületében Konrád György író, a berlini Magyar Intézet igazgatója mond beszédet. Ezután Bartók A csodálatos mandarin-jának két zongorára átírt változata hangzik el.

De a megnyitó nagy dobása mégiscsak a Pariser Platzon lesz. A Brandenburgi Kaput és környezetét foprmálja át a Dorkandkozma (Berkes Dóra és Kozma Péter) páros saját és sajátos művészeti akciójával, a raypaintinggel. A kompozíció közepén tárul a kapu, jobbján és balján szimmetrikusan magasodik a két épület, előtte terül el a tér. Távolról szemlélve egy oltárszerű képződményt látunk, ez az adottság négy főrészre tagolja a kompozíciót. A jobb oldalon tömeget próbálnak nagy épületen freskószerűen ábrázolni az alkotók, ami egyrészt utalhat a tér történelmi szerepére (1919, 1945, 1956, 1961, 1989), másrészt megidézheti Berlin néhány évvel ezelőtti nagy attrakcióját, egy modern tömegjelenetet, a Love Parade-et is.

A mostani alkotásban a kapura, tehát a "színpad" közepére vetülő kompozíciós elem dinamikát sugall, a kapu egyfajta hidat képez a mű társadalmi szférája és a bal oldalra sugározni kívánt ideák világa között. A bal oldalon a huszadik századot is végigkísérő művészeti törekvésekre próbálnak emlékeztetni.

A térre vetített újabb rácsrendszer rávetődik a kockákra, jelképezve tér és idő koordinátarendszerét. Az egész mű pedig egy művészfilm jelenetéhez hasonlít, amelyben a befogadók a statiszták, részei az alkotásnak. A berlini térre kerül meetingpoint is, innen lehet majd fényképezni a látványt vagy beszélgetni az alkotókkal, akik közül Dorka persze a lemezjátszók mögé áll, és halk Bartókkal, Kurtággal és kísérleti elektronikus zenével lendít még egyet az összhatáson.

Forrás: [origo]

A Dorkandkozma összesen 8200 négyzetmétert vetít be tizenkét üvegfestménnyel, négy helyről (a tér bal oldaláról az Akademie der Künste teraszáról, jobbról a Dresdner Bank tetejéről, illetve középről a Pariser Platz két pontjáról). A fény ereje hetvenkétezer watt és kilencszázhatvanezer lumen lesz.

Peter Poppara

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről