Római-parti ska, balatoni trance

Vágólapra másolva!
Heti ajánlataink: egy budapesti Ska-fesztivál a PASO-val, a cseh Prague Ska Conspiracy-val, a német The Baboonz-zal, a jamaicai Jah Turbannal, a Ladánybene 27-tel és Copy Connal; egy siófoki trance party a német Kyau & Alberttel, Ronski Speeddel és Marc Merberggel; valamint egy egész napos streetartos megmozdulás amerikai hiphop zenészekkel, a Los Angeles-i Dilated Peoples-zel valamint a new yorki Alchemisttel.
Vágólapra másolva!

Már június huszonhetedikén, szerdán elkezdődött a rendes nyári Ska Fesztivál, mely ezúttal Nagyskaland néven tart július elsejéig, azaz vasárnapig. Az eredetileg Zánkára tervezett buli a szervezők hibáján kívül a római-parti Ártér Kultúrpark területén zajlik.

A feszti fő zenei stílusa természetesen a ska, föllép a műfaj hazai emblémája a Pannónia Allstars Ska Orchestra, melynek tagjai a rendezés oroszlánrészét is magukra vállalták, egyébként pedig, decemberre tervezett második sor albumukra készülnek.

A stílus európai menői közül zenél a feszten elbűvölő hangú énekesnőjével teljes cseh Prague Ska Conspiracy, vagy a német The Baboonz. A hazai "skalandorok" majdnem összes bandája színpadra lép a PASO-n kívül többek között a Skambulance, a Kettő kettő, vagy a Boogie Mamma.

Persze a rokon műfajok, így a reggae és ragga képviselői is megfordulnak a Római-parton a négy nap alatt így a nyolcvanasok években ska zenekarként induló Ladánybene 27, az egyik legnépszerűbb magyar szószátyár, a szolnoki Copy Con, vagy a Riddim Colony.

Kiemelkedő produkció remélhető még az Irie Maffia és a jamaicai Jah Turban együttműködésétől. A fölsoroltakon és Turbanon kívül még jó pár zenekar és egy regimentnyi soundsystem és selecta (értsd: dj) visz egy kis Jamaicát Észak-Budára.

A tomboló nyár közepén a partyélet jó része átevődött Balatonra a fővárosi klubokból. Így történt ez az egyébként Budapest Trance Central sorozattal is, így a név első szava ebben az évszakban a Balaton, a helyszín pedig a siófoki Palace klub.

A szombati buli sztárjai a német Euphonic kiadóhoz tartozó trancerek lesznek. Kyau & Albert valamint haverjaik a külön dj-ző Marc Merberg és Ronski Speed továbbra is kitartanak az elavultnak hitt nagy ívű himnuszok (Outside, Velvet Morning, Made Of Sun) mellett. Trackjeikkel folyamatosan jelen vannak a német elektronikus zenei sikerlistákon, lemezeik megtalálhatóak a világ legnépszerűbb dj-inek Paul Van Dyknak, Tiësto, Ferry Corsten vagy éppen Paul Oakenfold táskájában.

A Balaton partjára már pénteken érdemes leruccanni. A déli part vége felé találni Máriafürdőt és a Black Magic Clubot, ahol egész nyáron keresztül tart a Balaton Progression sorozat. Az eheti vendég a szintén a világ dj elitjébe tartozó brit Nick Warren, aki lassan többet játszik nálunk, mint saját hazájában.

A hiphop rajongói viszont az északi-partot kénytelenek választani, az almádi Auróra Strandon rendezik ugyanis a It's Rite Summer Jam-et, melyen Animal Cannibals mellett fölvonul hazai underground rapper elit jó része.

Hiphop megmozdulás nemcsak Balaton partján lesz szombaton, hanem a Mokka Cukában is, ahol az egész szubkultúrát igyekeznek megjeleníteni a szervezők. Tizenegy órától kezdődik a Write 4 Gold Graffiti verseny kelet-európai döntője négy kategóriában.

Forrás: [origo]
Dilated Peoples

De a napközbeni programba beleférnek még breaktánc- illetve beatbox (szájdob) versenyek, valamint a profik idevonatkozó bemutatói és a legújabban már hiphop közelinek is tekinthető kocsmasport, a csocsó ádáz bajnoki küzdelmei - mindez Györemix, dj Nice és Nadír zenei kíséretével

Este aztán két helyszínen folytatódik a teljesen zeneivé váló program a hiphop színpadon az USA keleti illetve nyugati partjáról is föltűnnek előadók, egyrészt zenél a los angelesi Dilated Peoples triója (Rakaa, Evidence és dj Babu), másrészt különleges vendégként a new yorki Alchemist is tiszteletét teszi. A drum and bass rajongók viszont brit TC 1 szettjének örülhetnek.

A szombat streetartos esemény előtt pénteken az Allnightbreaka csapata azaz a két Vida és Marka látja vendégül a brit Merkát a Mokkában. A szombati break bulit pedig a Fresher Summer újabb etapja jelenti a Margitszigeten, a brit Ollywooddal és mc Reloaddal.

Peter Poppara

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről