Ötvenezer ember az erdélyi Omega-koncerten

Vágólapra másolva!
Hatalmas sikerrel, telt ház előtt zajlott az Omega marosvásárhelyi koncertje szombat este. Az együttes huszonöt év után először lépett fel Romániában, mivel az 1980-as koncertturnét követően a román hatóságok kitiltották a zenekart az országból. Nézze meg a helyszínen készült filmes összefoglalónkat!
Vágólapra másolva!

"Hajrá, magyarok, hajrá, magyarok" - skandálta a közönség szombat este a marosvásárhelyi futballstadionban, a tömegben több helyen magyar zászlót lengettek. Az Omega romániai koncertje nem titkoltan az Erdélyben elő magyarok felé intézett gesztus volt, hiszen a határon túli magyaroknak több mint huszonöt évet kellett várniuk arra, hogy élőben láthassák fellépni Kóbor Jánost és csapatát.

Bár a zenekar egyszer már turnézott Romániában, az 1980-as körút csak Brassót, Temesvárt, Aradot és Bukarestet érintette, ráadásul az akkori kommunista hatóságok az utolsó koncert után közölték az együttes tagjaival, hogy nemkívánatos személyek az országban, azaz diszkréten kitiltották őket Romániából.

Az 1960-ban alapított Omega tehát először lépett fel magyar többségű vidéken, ennek megfelelően a több mint ötvenezresre becsült tömeg nagy része határon túl élő magyarokból állt, bár a stadionban sok helyen lehetett román szót is hallani.

Előzenekarként a Marosvásárhelyen született énekesnő, Keresztes Ildikó és együttese lépett fel, népszerű Tina Turner-dalokkal szórakoztatva a közönséget. Az Omega már telt ház előtt kezdett, a tömeg magasba emelt kezekkel, tapsolva fogadta a zenekar tagjait.

A koncerten elsőként a Gammapolis hangzott el, majd az Életfogytig rock and roll taktusaira már kezdett lázba jönni a közönség. Természetesen előadták a mára már klasszikussá vált rockballadáikat is (Ha én szél lehetnék, Ezüst eső), a műsorból persze a Petróleumlámpa sem hiányozhatott. A közönség csak nehezen engedte el Kóbor Jánost és csapatát, az együttest többször visszatapsolták a színpadra. A ráadásban a Régi csibészek és a Gyöngyhajú lány csendült fel, majd látványos tűzijátékkal zárult a koncert.

Kóbor János végül az ünneplő közönségnek örömmel állapította meg: szerencsére nem volt igazuk azoknak, akik huszonöt évvel ezelőtt azt mondták, az volt utolsó az koncertjük Romániában. A frontember még hozzátette, hogy az Omega hamarosan majd újra fellép Erdélyben, mintegy kárpótlandó a csíkszeredai közönséget az oda tervezett, de pénzhiány miatt elmaradt koncertért.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről