Fél órája vagyunk még csak a Mokkában, bemutatkozott Béla, aki segíteni fog a fogások kiválasztásában. Italokat is rendeltünk már, mikor az ajtó előtt megáll a köztársasági őrezred A8-asa, mögötte még két nagy fekete autóval, aztán különösebb feltűnés nélkül bemasíroz egy tízfős társaság. Leülnek a dobogóra, egy testőr kifelé nézeget, ő nem is eszik, de összességében semmi kavarodást nem okoznak.
Mégis van a dologban valami komolyság, később rá is kérdezünk a tulajnál, a görög miniszterelnök volt, bár nem jelentkezett be előre. Akkor már rákérdezünk; járt itt Bernie Ecclestone-tól Steven Spielbergig mindenki. Sorolhatnánk, de nem állna jól. Elégedjünk meg annyival: nem véletlen.
Vissza Bélára: ahogy az összes pincér a Mokkában, nem leereszkedő, nem túlzott a jelenléte, egyszerűen segít, meg lehet vele beszélni a részleteket is. Sőt, ha kérjük, sommelier-nek is felcsap, hogy ne kelljen megválni tőle.
Közben körülnézünk, a Mokkát azért összerakták. Nem látszik hodálynak, mégis százszámra (egyszázra és valamivel többre) vendéget képes fogadni. Nem csoda, rengeteg a kis zúg, ami ad némi intimitást, de ha éppen arra szottyanunk, hát a bárpultnál is hercigeskedünk. Feltűnő, hogy a kétfős asztalok is elég nagyok és kényelmesek, sok helyen erre már épp nem figyelnek. A falakat-polcokat mediterrán és valamelyes észak-afrikai motívumok és színek jellemzik, a világítás is kellemes.
Eddigre végignézzük az étlapot is: a legközelebb akkor járunk az igazsághoz, ha magyar nyelvre fordított fúziós konyhát emlegetünk, olasz, francia és magyar sarokpontokkal, de erős a (szintén magyarított) thai konyha is. Akad az étlapon kardhal, languszta, királyrák, feketespagetti, de vaddisznó és mangalicaszűz is.
Az előételek közül a Libamáj Creme Brule-t mindenképpen ki kell emelnünk, s persze azt, hogy itt ehhez a világhírű Szepsy-pincészet hatputtonyos aszúja mellé - mondhatni, természetesen, hiszen jobb helyeken a világban ez szinte alap. Ha megtetszenek a tapasok, a hatféle ízelítő két embernek épp megfelel előételnek. Tippünk és Béla későbbi megerősítése szerint a heti menüt a piacokon beszerezhető idényjellegű alapanyagokhoz igazítják.
Külön jó, hogy a napközben menüétkeztetés is folyik, 1500-1800 forintból háromfogásos, tökéletes ebédet ehetünk itt. Ami elsőre talán banálisnak hangzik, de aki megélte már azt a kínt, amit a munkahely közelében levadászandó jó és elfogadható árú étterem jelenteni tud, egyből megérti, miért is kell ezt kiemelni.