Róna-Tas András válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Előadónk az alábbiakban válaszol az élő műsorban el nem hangzott, illetve az utóbb a honlapra beküldött kérdésekre.

Van egy nép Afrikában, amelynek tagjai magyarnak tartják magukat. Lehet-e ennek valamilyen valóság-alapja? (Kiss Róbert)
- Afrika nagy, nem tudom pontosan kikre gondol. Egyiptomban él egy csoport, amelyiket szoktak magarabnak vagy magyarabnak is nevezni. Ezek valószínűleg a hódoltság idején a törökök által a Kárpát-medencéből elhurcolt és oda telepített magyarok. Ilyenek többfelé is vannak vagy voltak, ahol a török birodalom volt.

Kérdezném az új kutatások, ill. elméletek kapcsán azt, hogy H. Illig könyvében (Kitalált középkor) támadja az ön által gyakran emlegetett Bíborbonszületett Konstantin és a bizánci történetírás szavahihetőségét, és például a honfoglalást is jóval korábbra teszi. Ezen kutatásokkal/ véleményekkel kapcsolatban érdekelne a véleménye, van-e ennek valamilyen nyelvi alátámasztása, cáfolata? Mármint a honfoglaló magyarok a kitalált középkorban? (Magyar Krisztián)
- Illig munkája teljességgel tudománytalan. Ahogy Weissgerberé is. Biborbanszületett Konstantin munkájának több kézirata is van, ezeket többen alaposan megvizsgáltuk, olyan adatok vannak benne, amelyek más független forrásból is ismertek. Szerintem Illig úr jót szórakozik azon, hogy hányan vették komolyan. A baj inkább az, hogy egyesek jó üzletet csinálnak ebből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről