Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény
A magyar Büntető Törvénykönyv (1978. évi IV. törvény) definíciója alapján: bűncselekmény az a szándékosan vagy - ha a törvény a gondatlan elkövetést is bünteti - gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a Büntető Törvénykönyv büntetés kiszabását rendeli.

Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely a Magyar Köztársaság állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.

Bűnismétlő
Aki a büntető felelősségre vonást követően olyan újabb bűncselekményt követ el, amelyet az igazságügyi hatóság súlyosbító körülményként értékelhet.

Büntetés
A magyar Büntető Törvénykönyv (1978. évi IV. törvény) definíciója alapján: a bűncselekmény elkövetése miatt a törvényben meghatározott joghátrány. A büntetés célja a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.

Büntetési nemek

Főbüntetések:
1. szabadságvesztés;
2. közérdekű munka;
3. pénzbüntetés.

Mellékbüntetések:
1. közügyektől eltiltás;
2. foglalkozástól eltiltás;
3. járművezetéstől eltiltás;
4. kitiltás;
5. kiutasítás;
6. pénzmellékbüntetés.

Dealer
(angol) kereskedő.

Dekriminalizálás
Egyes cselekmények kivonása a büntetőjog hatálya alól. (Pl. közveszélyes munkakerülés.)

Deviáns viselkedés
Társadalmi normáktól eltérő magatartás.

Normaszegés
Erkölcsi, viselkedési szabály megszegése.

Populizmus
A populizmus definiálása problematikus. Isaiah Berlin „Hamupipőke-komplexusról” beszél a populizmussal kapcsolatban, arról hogy a király - ebben az esetben a kutató - nem talál megfelelő méretű lábat, amely a definíció gyémántcipőjébe illenék. Vonatkozhat pártra, mozgalomra, politikai rendszerre, kormányzati formára, módszerre. Mindezek közös jellemzője az, hogy a népre hivatkozva fogalmaznak meg fejlődési reformokat.

Prohibició
A szeszes italok előállításának és forgalombahozatalának állami tilalma.

Vagyon elleni bűncselekmény
A Büntető Törvénykönyvben felállított kategóriák egyike. A bűncselekmények típusuk szerint a vagyon elleni bűncselekmények, az állam elleni bűncselekmények, az emberiség elleni bűncselekmények, a szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekmények, a házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények kategóriába sorolódnak.

Vagyon elleni bűncselekmény többek között a lopás, a sikkasztás, a csalás, a hűtlen kezelés, a rablás, a zsarolás, a rongálás, a jármű önkényes elvétele, a vásárlók megkárosítása.

Visszaeső
A szándékos bűncselekmény elkövetője, ha korábban szándékos bűncselekmény miatt 30 napot meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, és a büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől az újabb bűncselekmény elkövetéséig három év még nem telt el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről