A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Vámpír vigyáz az osztrák futballcsapatra

Richard Eggenhofer, Marko Arnautovic, foci, Ausztria, osztrák fociválogatott, csapatorvos
Richard Eggenhofer, Marko Arnautovic, foci, Ausztria, osztrák fociválogatott, csapatorvos
Vágólapra másolva!
Richard Eggenhofer 19 éve dolgozik orvosként az osztrák futballválogatottak mellett, és büszke arra, hogy egyetlen játékosa sem szenvedett még súlyos izomsérülést. Ebben a minden reggel elvégzett vérvétel és a hihetetlen mennyiségű adat profi kezelése sokat segít.
Vágólapra másolva!

Csak az Európa-bajnokság miatt nem változtat jól kialakult szokásán az osztrák labdarúgó-válogatott csapatorvosa, Richard Eggenhofer, aki mindennap, reggeli előtt vért vesz a játékosok ujjbegyéből, és egy tesztcsík segítségével elemzi az adatokat.

– címmel írt érdekes anyagot a Kleine Zeitung, a beszámoló szerint

az orvos ezzel a módszerrel a labdarúgók karbamid- és kreatin-kináz- szintjét (CK-érték) méri.

Előbbi túl magas szintje arra utal, hogy az illető kevesebb folyadékot fogyasztott, vagy túlterhelt, azaz cselekvésre van szükség a vízháztartás helyrebillentése és a pihenés érdekében.

A kreatin-kináz enzim a sejtek energiatermeléséért felelős, a magas érték izomgyulladásra utalhat. „A magas CK-érték utalhat arra, hogy a labdarúgó izomrostjai károsodtak, azaz sokkal nagyobb a sérülés veszélye” - mondta Eggenhofer.

Richard Eggenhofer és Marko Arnautovic Forrás: Laola1.at

A vizsgálat eredményei egy-másfél órán belül megvannak, azaz már a délelőtti edzésmunkát is jelentősen befolyásolja. „Emiatt előfordulhat, hogy a csapatot több csoportra osztjuk, és más-más intenzitással és feladatokkal készülnek a különböző állapotban lévő játékosok. A végső döntés azonban mindig a szövetségi kapitányé” – mondta.

Miután nincsenek általánosan elfogadott határértékek,

fontos, hogy minden játékosról több, akár évekre visszamenő adat rendelkezésre álljon, hogy össze lehessen azokat hasonlítani.

Eggenhofer azt mondta, a válogatottak mellett töltött 19 éve során nagyon sok adatot gyűjtött, a Sebastian Prödl, Martin Harnik, Christian Fuchs trióval például már a 2007-es U20-as vébén is dolgozott.

Úgy tudja, hasonló metódussal dolgozik a portugál, a holland, a horvát és a német nemzeti csapat is, de tudja, hogy sok kollégája szkeptikus ezzel kapcsolatban. De az eredmények önmagukért beszélnek, Eggenhofer büszke arra, hogy pályafutása során labdarúgójának még nem történt súlyos izomsérülése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!