A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Andrásfi Tibor bejutott a negyeddöntőbe, Siklósi Gergely azonban kiesett a legjobb 16 között a magyar férfi párbajtőrözők közül a 2024-es párizsi olimpián.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Koch Máté kiesett, Andrásfi Tibor és Siklósi Gergely viszont sikerrel vette az első asszóját a férfi párbajtőrözők mezőnyében, így két magyarért szoríthattunk a nyolcaddöntőben. Andrásfira ismét egy venezuelai vívó, éppen Koch legyőzője, Grabiel Lugo várt a Nagy Palota (Grand Palais) kék pástján. A BVSC 24 éves magyar vívója jól kezdte az asszót, egy-egy sikeres tus után behallatszott a magyar szurkolás is az irányába, ez pedig segített is neki, hiszen a második játékrész végéig tudta tartani az előnyét. Akkor aztán 4-4-nél Lugo kiegyenlített, és végül egy együttes találatot követően 5-5-ös állásból kezdődhetett meg az utolsó három perc.

Andrásfi Tibor, olimpia, vívás
A párbajtőröző Andrásfi Tibor már az olimpia negyeddöntőjébe jutott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Andrásfi Tibor nem engedte előnyhöz jutni a venezuelait, 7-6-nál, majd 8-7-nél ismét ő vezetett. Ekkor egy együttes találat után a földre került, és fájdalmas arccal kelt fel, de látható probléma nélkül folytatni tudta végül a küzdelmet. Olyannyira, hogy a következő tust is ő adta, amikor már kevesebb, mint egy perc volt hátra. Lugónak viszont még volt válasza, 10-10-nél egyenlített, majd 28 másodperccel a vége előtt a vezetést is átvette, először a párharc során. Andrásfi fegyvert cserélt, ez pedig hatott, így döntetlenre mentette az asszót – 

12-12-nél jöhetett a ráadás. Ez pedig, akárcsak szombaton Muhari Eszter bronzmérkőzésén, ezúttal is magyar sikert hozott: Andrásfi Tibor bejutott a legjobb nyolc közé.

Andrásfi Tibor, olimpia, vívás
Andrásfi Tibor döntő tussal múlta felül Koch Máté legyőzőjét
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Andrásfi Tibor után Siklósi Gergely következett a párizsi olimpia nyolcaddöntőjében

A világranglista-vezető, korábbi világbajnok és olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely magabiztos sikerrel jutott be a belga Neisser Loyola elleni nyolcaddöntőbe, amelyet az Andrásfi asszóját követő idősávban rendeztek a piros páston. A világranglista-22. belga párbajtőröző kihasználta, hogy éppen nem vívott francia, így a közönség nagy része őt támogatta: az első játékrész végén Loyola 4-3-as előnyben volt. A második három percben aztán 7-4-re is elhúzott, végül az utolsó harmadot Siklósi 8-6-os hátrányból kezdte meg.

Siklósi Gergely, olimpia, vívás
Siklósi Gergely nagyot küzdött a belga ellenfelével
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Siklósi gyorsan tovább szépített, ám egyenlíteni nem tudott, a belga egy egylámpás tus után együtteseket is tudott adni, így már 11-9-re vezetett. 12-10-nél és 13-11-nél is két tus volt a különbség, ilyen állásnál kezdődött meg az utolsó perc. Siklósi ekkor megmutatta a klasszisát, adott két egylámpás találatot, és kiegyenlített, amikor már csak fél perc volt a harmadik játékrészből. 

Siklósi Gergely, vívás, párbajtőr
Siklósi Gergely nem jutott be az olimpiai negyeddöntőbe
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Mindketten próbálkoztak még, de Siklósi és Loyola sem talált, így jöhetett itt is a ráadás. Abban a belga talált, videózás után viszont visszavonták a tust, így Siklósinak maradt esélye, de nem használta ki: Loyola 6 másodperccel a vége előtt megszúrta ellenfelét, így Siklósi kiesett.

A vasárnap fél öt környékén kezdődő negyeddöntőben tehát Andrásfi lesz ott magyarként a férfi párbajtőrözők között.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!