Eriksen drámája felidézte Mezey Györgyben egy személyesen átélt futballtragédia emlékeit

fbl TOPSHOTS Horizontal
Denmark's players gather as paramedics attend to midfielder Christian Eriksen (not seen) during the UEFA EURO 2020 Group B football match between Denmark and Finland at the Parken Stadium in Copenhagen on June 12, 2021. (Photo by WOLFGANG RATTAY / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Origo labdarúgó-Eb-szakértője, Mezey György a dán Christian Eriksen szombati rosszulléte után egy 54 évvel ezelőtt, tragikusan végződött budapesti meccset elevenített fel írásában. 1967. július 16-án a Budafok focistája, Kiss László Mezey György mellett halt meg a Fehér úti pályán. Természetesen tudjuk, hogy Christian Eriksen nem halt meg Koppenhágában, és szerencsére állapota azóta stabil, nem úgy, mint az a focista, akiről Mezey György története szól, s akivel nem szívmegállás, hanem villámcsapás végzett. De éppen Eriksen esete hozta fel a több mint fél évszázados emlékeket, s pont a dán játékos története világít rá arra, mit jelent egy volt futballistának az a tragédia, ha a csapattársa mellette hal meg a pályán.
Vágólapra másolva!

Vannak dolgok, amire egyszerűen nem lehet felkészülni.

A döbbenet, a megrázkódtatás perceit élték át mindazok, akik figyelemmel követték szombaton a Dánia-Finnország labdarúgó-Eb-mérkőzést Koppenhágából. Azt, ahogyan a dán Christian Eriksen rosszul lett és elterült a füvön.

Ahogyan egy pillanat alatt – váratlanul - életveszélybe került. Megrázó hírek, megrázó képsorok érkeztek a dán fővárosból. Ám mindazt, ami történt, csak az tudja igazán megérteni, aki a pályán átélt már hasonlókat. Éppen ezért éreztem kötelességemnek, hogy egy régen elfelejtett tragikus történetről írjak. Mert ez az eset sem tűnhet el az emlékezet tengerében. Igaz, mindez nem egy Európa-bajnokságon, hanem Magyarországon történt, de ez is egy meccsen, egy futballpályán. 1967. július 16-án, vasárnap délután.

Ezen a napon a Fehér úti pályán rendezték meg az Egyetértés-Budafok nyári totókupa-meccset. A 30. percben hatalmas vihar tört ki, leszakadt az ég, pillanatok alatt bokáig érő víz állt a pályán. Folyamatosan villámlott.

Pócsi László játékvezető azonban nem szakította félbe a meccset, mert az szerepelt a heti totószelvényen, s azt a döntést, ami egy félbeszakított totómeccsel akkor járt, a bíró nem akarta felvállalni.

A szünet után, a második félidő 10. percében szögletet rúgott az Egyetértés. Nagy volt a tömörülés a budafoki kapu előtt – én is ott álltam, hiszen a Budafok játékosa voltam. Egyszer csak egy hatalmas villám csapott le a pályára. Mindenki elterült a földön, még a pálya túlsó végén álló Egyetértés-kapus, Landi is. Az első pillanatban azt hittem, hogy megbénultam. Deréktól lefelé egyáltalán nem éreztem a lábamat. Az érzés egészen döbbenetes volt. Megmagyarázhatatlan. Csak az érzésekre és a kérdésekre emlékszem: élünk? Ekkor próbáltunk feltápászkodni. Ám az egyik társunk fekve maradt. A Fradiból jött át hozzánk, Kiss Lászlónak hívták, a sportújságban Kiss III. néven szerepelt.

A Népsport korabeli beszámolója Forrás: Arcanum

Azokat a játékosokat, akik fel tudtak kelni, a kiérkező mentők a Koltói Anna utcai Baleseti Intézetbe szállították. Ám nem sokkal később láttam meg az érkező fekete autót. Szinte sokkolt a szembe jövő sötét halottaskocsi látványa. Kiss Laci nem kelt föl többé.

Ahogy a másnapi hivatalos jelentések szóltak: villámcsapás miatt halt meg a Budafok játékosa.

Mindez 54 évvel ezelőtt történt, de most, ahogy Koppenhágából néztem a döbbenet képsorait, minden pillanata újra megelevenedett ennek a tragikus Egyetértés-Budafok meccsnek. Az idő szombaton délután is vontatottan telt a koppenhágai stadionban és a tévé előtt is. Aztán egyszer csak fellélegeztünk: egy bizonytalan hírbe kapaszkodunk bele. Eriksen már a kórházban van, visszanyerte az eszméletét. Közben ment a kínlódás, az UEFA sokáig nem tudott dönteni, egyre csak magyarázkodnak, hogy mit lehetne most tenni.

Mezey György, az Origo szakértője Forrás: MTI/Földi Imre

Elhalasztani a meccset? Netán folytatni? Végül Eriksen üzente meg a társainak, hogy játszanak, a helyzet jobbra fordult, a folytatás így már engedélyezett. 105 perces aggódás után indul újra a meccs a stadionban. Kis szerencsével a finnek megnyerik a mérkőzést. De mit számít itt már mindez.

Ezen az estén, ezen a meccsen mindenki győztes volt. A kórházba került és a szörnyű esetet túlélő Christian Eriksen, a pályán a letargikus pillanatokat átélő társak, az utolsó pillanatokig kitartó és bizakodó nézők, szurkolók a tévé előtt.

Mert mindaz, ami történt, az életet igazolta. Élünk és szurkolunk tovább.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!