A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Nevetséges színjáték vagy komoly politika? Ez a legfontosabb eldöntendő kérdés, amely az idei dél-amerikai labdarúgó kontinensviadal körül zajlik. Az eredetileg július 11-én startoló Copa Americát ugyanis először meghatározatlan időre, majd egy évre halasztották el, ám a CONMEBOL döntése nyomán úgy tűnik, mégiscsak idén júliusban rendezik meg. Ráadásul Kolumbiában, Argentína nélkül...

Mint ismeretes másfél hete komoly veszélybe került a labdarúgó Copa America. A Kolumbiai Labdarúgó-szövetség alelnökét, Hernan Mejia Campuzanót ugyanis elrabolták, és több csapat (köztük az argentin válogatott) életveszélyes fenyegetést kapott. A dél-amerikai szövetség (CONEMBOL) elnöksége eleinte úgy vélte, Kolumbia képtelen szavatolni a résztvevők biztonságát. Ahogy várni lehetett, a Dél-Amerikai Futballkonföderáció (CSF) a Kolumbiai Labdarúgó Szövetséggel egyetértve határozatlan időre elhalasztotta a júliusi kontinensbajnokságot, a Copa Americát. A terroristák Campuzanót szabadon engedték, ennek ellenére megszületett a döntés: Kolumbia maradhat a házigazda - 2002-ben.

Kolumbiában 37 év óta polgárháború dúl a baloldali gerillák, a jobboldali milicisták és a fegyveres erők között. Tíz év alatt közel 40 ezer civil áldozata volt a harcoknak. Az elmúlt egy hónapban több kolumbiai nagyvárosban is komoly összecsapások voltak, több bomba robbant, az emberrablás az erőszakhullám betetőződése. Ennek ellenére a kolumbiai rendezést már kétszer ratifikálták, legutóbb a konföderáció június elejei, paraguayi ülésén.

Csütörtökön újabb fordulatot vett az ügy: Nicolas Leoz a CSF elnöke a Buenos Airesben tartott sajtótájékoztatón bejelentette, az egyeztetések olyan kedvező fordulatot vettek, hogy a Copát mégis megtartják. "Az eredeti dátumhoz ragaszkodtunk, ezt a vezetőség megerősítette."

Kolumbiai televíziós csatornák, amelyek összefogva elindították a "Mentsük meg a Copát!" elnevezésű kampányt, megszakították adásaikat, hogy közölhessék a fontos hírt. A kolumbiai elnök, Andres Pastrana komoly fegyvertényként ünnepelte a döntést, miközben a sajtónak a kolumbiai válogatott mezében nyilatkozott.

"Le kell győznünk az erőszakot! Húszezer fős biztonsági erőink a legnagyobb biztonságot garantálják, sem a játékosoknak, sem a szurkolóknak nem esik bántódása ezen a történelmi eseményen" - így Pastrana.

Ami érzékenyen érintheti a verseny színvonalát és rangját, az az, hogy Argentína (valószínűleg a fenyegetések hatására) visszalépett a viadaltól. A hivatalos közlemény szerint a szövetség komolyan vette a halasztó döntést, így a játékosok immáron egy hete nyaralnak, nem edzenek.

"Argentína nem vesz részt a versenyen, mert komolytalannak tartja a rendezés körüli hercehurcát" - áll a hivatalos közleményben.

A Copa America történetében egyébként Kolumbia először lesz házigazda. A mérkőzéseket öt városban - Bogota, Medellin, Barranquilla, Pereira, Armenia - július 12. és 29. között rendezik.

A csoportok beosztása:

A csoport (Barranquilla)
Kolumbia, Chile, Ecuador, Venezuela

B csoport (Cali):
Brazília, Paraguay, Peru, Mexikó

C csoport (Medellin):
Uruguay, Bolívia, Kanada /Argentína visszalépett/

Pincési László

(SZTÁR Sport)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!