Milák Kristóf és Vas Kata Blanka volt volt a kedd magyar hőse

tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.27. VAS KATA BLANKA
IZU, JAPAN - JULY 27: Kata Blanka Vas of Team Hungary crosses the finishing line in fourth place during the Women's Cross-country race on day four of the Tokyo 2020 Olympic Games at Izu Mountain Bike Course on July 27, 2021 in Izu, Shizuoka, Japan. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bragmayer Zsanett bravúrjával indult a nap, majd az úszók remekeltek a délelőtti elődöntőkben, ahol Milák Kristóf, Kenderesi Tamás és Hosszú Katinka is döntőbe jutott. Magyar idő szerint délelőtt jött a hegyikerékpáros Vas Kata Blanka bravúrja, de szépen szerepeltek a sportlövőink is és a vízilabda-válogatott tagjai is győzelem után térhetnek nyugovóra.
Vágólapra másolva!

Tokiói idő szerint is szinte hajnalban rajtoltak a női triatlonisták, akik hideg esős időben versenyeztek. Ez nem zavarta Bragmayer Zsanettet, aki bravúros versenyzéssel a 12. helyen ért célba. Magyar női triatlonos soha korábban még nem végzett ennyire előkelő pozícióban. A másik magyar induló, Kovács Zsófia nem tudta befejezni a versenyt.

Bragmayer Zsanett a 2020-as tokiói nyári olimpia női triatlonversenyében az Odaiba Kikötőparkban 2021. július 27-én. A magyar sportoló a 12. helyen végzett Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A folytatásban egy hetedik helyet szerzett a Mészáros Eszter-Péni István duó a légpuskások vegyescsapat-versenyében. A játékokon most bemutatkozó számban a magyar duó 627,9 körös eredménnyel a nyolcadik helyen került be a középdöntőbe, ahol 414,6 körös teljesítménye nem volt elég a legjobb négy közé jutáshoz. Ahhoz, hogy éremért lőhessenek, a magyaroknak 417,1 körre lett volna szükségük.

A Mészáros Eszter-Péni István kettős a légpuskások vegyescsapatának középdöntője után Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az uszodában is zajlottak az események a hajnali elődöntőkben.

Milák Kristóf favoritként toronymagasan a legjobb idővel jutott a 200 méter pillangó szerdai döntőjébe, amelyben a szám világbajnoka és világcsúcstartója mellett ott lesz a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás is,

aki ötödikként lépett tovább.

Milák Kristóf ezúttal sem hagyott sok nyitott kérdést Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Jamie Squire

Hosszú Katinka címvédőként csak a hetedik idővel, de ott lesz a szerdai fináléban 200 méter vegyesen. A délutáni előfutamok során Németh Nándor 100 méter gyorson a 9. idővel jutott az elődöntőbe, Szabó Szebasztián ebben a számban a 20. helyen fejezte be szereplését.

Hosszú Katinka előbb döntőbe jutott, majd délután nem állt rajthoz a 200 pillangó előfutamában Forrás: AFP/Oli Scarff

Hosszú 200 méter pillangón nem állt végül rajthoz, így ebben a számban 16-an maradtak, ami azt jelentette, hogy mindenki továbbjut az elődöntőbe, így Kapás Boglárka, a szám világ- és Európa-bajnoka egy biztonsági, "pihentető" úszással az ötödik időt szerezte meg. A 4x200 méteres férfi gyorsváltót Kozma Dominik korai beugrása miatt kizárták, míg 800 méter gyorson Kalmár Ákos a 22. helyen zárt.

Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás előfutama után Forrás: MTI/Kovács Tamás

A keddi versenynap legnagyobb magyar sikere a hegyikerékpáros Vas Kata Blanka nevéhez fűződik,

aki szenzációs, negyedik helyezést ért el. A 19 éves, ötkarikás újonc Vas kiváló rajtja után bukott és visszacsúszott, ám bátor versenyzéssel riválisait folyamatosan megelőzve végül a három svájci kivételével mindenkit maga mögé utasított.

Vas Kata Blanka halad a célvonal felé Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Tim De Waele

"Én voltam a legfiatalabb a mezőnyben, még mindig nem hiszem el, hogy 4. lettem. Felnőtt mezőnyben nem versenyeztem világkupán, csak U23-ban, így nem tudtam, mire leszek képes. A verseny előtt egy órával átépítették a pályát, de a lényeges részeket, a saras emelkedőket sikerült bejárnom és megtalálnom a jó nyomot" - mondta a fiatal versenyző, akit három svájci kerékpáros előzött csak meg.

Remekül sikerült a bemutatkozása a Finndingiben szereplő vitorlázónak, Berecz Zsombornak, aki kedden mindkét futamban a második helyen végzett, így összetettben is a második helyen áll. Laser Standardban Vadnai Benjamin hat futam után összesítésben a 17., Laser Radialban pedig Érdi Mária a 14. helyről várja a folytatást.

Berecz Zsombor éremesélyeshez méltón kezdte a versenyzést Forrás: AFP/Peter Parks

Gyorsan véget ért a keddi versenynap a cselgáncsozók számára: Ungvári Attila (81 kg) első mérkőzésén intésekkel kikapott, Özbas Szofi (63 kg) egy győzelem után, a nyolcaddöntőben alulmaradt olasz riválisával szemben.

Tollaslabdában Krausz Gergely második vereségével már nem juthat tovább, míg Sárosi Laura sérülés miatt visszalépett a további küzdelmektől.

Ami a csapatsportokat illeti, A magyar női kézilabda-válogatott meglepetésre 33-27-es vereséget szenvedett Brazíliától, így két forduló után két vereséggel áll. A mieink legeredményesebb játékosa Schatzl Nadine volt, hét góllal. Elek Gábor csapata legközelebb csütörtökön 12:30-kor lép pályára, az ellenfél az olimpiai címvédő orosz csapat lesz.

A férfi vízilabda-válogatott ugyanakkor megszerezte első győzelmét, miután 16-11-re nyert a házigazda Japán csapat ellen. A görögök elleni vereség után fontos volt ez a győzelem a folytatást tekintve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről