A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNFucsovics Márton
14:45TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Siklósi Gergely a döntőbe jutott férfi párbajtőrben

Siklósi Gergely párbajtőr Tokyo olympics Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.25.
(210725) -- TOKYO, July 25, 2021 (Xinhua) -- Georgely Siklosi of Hungary celebrates victory after winning the men's Epee Individual Table of 32 against Dong Chao of China at Tokyo 2020 Olympic Games in Tokyo, July 25, 2021. (Xinhua/Zhang Hongxiang) (Photo by Zhang Hongxiang / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
A világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi Gergely negyedik asszóját is megnyerte, ezzel bejutott a döntőbe a férfi párbajtőrözők vasárnapi egyéni versenyében a tokiói olimpián.
Vágólapra másolva!

Siklósi a legjobb 32 között a nála tíz esztendővel idősebb kínai Csao Tung ellen győzött 15-9-re. Az első három percben alig esett találat - mindketten figyelmeztetést is kaptak passzivitásért -, a szünet után azonban Siklósi beindult, és a következő "megállóig" 11-3-as vezetésre tett szert. Kis túlzással akkor szúrta meg a 2019-as Ázsia-bajnokot, amikor akarta, és bár a végén kicsit kiengedett, a vége magabiztos győzelem lett.

Siklósi Gergely a legjobb négy közé jutott Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Zhang Hongxiang

A BHSE 23 éves vívója a marokkói Husszam Elkorddal csapott össze a 16 között, és küzdelmes mérkőzésen 15-13-ra győzött. A 28 éves, kétszeres Afrika-bajnok rivális, aki egy fejjel alacsonyabb magyar ellenfelénél, szívósnak bizonyult, mert bár Siklósi 4-1-re és 10-6-ra is vezetett, sikerült kiegyenlítenie, sőt 12-11-re a vezetést is átvette. A hajrában azonban a magyar összpontosított jobban.

"Számítottam rá, hogy nehéz csata vár rám, mert Elkord tulajdonképpen francia, ott edz, olyan a stílusa is, mint a franciáknak. A kezdeti taktikámra jól reagált, jól váltott, így engem is váltásra kényszerített. Az asszó végén pedig szerencsém volt, alakulhatott volna még szorosabban is" - mondta az MTI-nek

Siklósi a negyeddöntőben a címvédő dél-koreai Park Szang Jounggal találkozott

és végig feszült meccsen tudott nyerni 15-12-re.

A két vívó két éve, a budapesti vb-n a 32 között találkozott, akkor is Siklósi nyert, illetve tavaly, a heidenheimi világkupa döntőjében is ő örülhetett kettőjük asszója után. Most is a magyar kezdett jobban, 4-2-es vezetéséig egylámpás, tiszta tusokkal jutottak el, utána pedig néhány együttes találat következett. Az első három perc után 6-6-ot mutatott az eredményjelző. A csata a folytatásban is szoros maradt, kéttusnyi különbséggel egyikőjük sem tudott ellépni egészen addig, amíg 10-8 nem lett a 25 éves Park javára. Siklósi folytatta az agresszív letámadást, a dél-koreai folyamatosan a pást végén táncolt. A magyarnak az utolsó három perc elején sikerült fordítania,

11-10-re már nála volt az előny, amelyet a végéig nem is engedett ki a kezéből, az utolsó tus is egylámpás találat volt.

"Lélektani előny volt a múltunk, amely nekem kedvez, és jól is éreztem magam a páston. Szerintem ő jobban félt tőlem, mint én tőle, ez volt a döntő az asszó utolsó harmadában.

illetve a másik lehetőség az volt, hogy én letámadom őt. Bejött a taktika" - mondta az MTI-nek a rendkívül felszabadultnak, már-már lazának tűnő magyar sportoló.

Az elődöntős-döntős műsor magyar idő szerint 12 órától rajtol, a finálét pedig 14.15-kor rendezik. A BHSE 23 éves vívója először a világranglistán ötödik olasz Andrea Santarellivel csap össze.

Siklósi Gergely fantasztikusan vív az olimpián. Forrás: AFP/Mohd Rasfan

"Két éve őt is legyőztem a világbajnokságon, de ebből nem szabad messzemenő következtetést levonni. Most egy új verseny, egy új sztori következik" - jelentette ki Siklósi, akinek szűk két órája van az elődöntőig.

"Arra pont elég lesz ez az idő, hogy kipihenjem magam" - mondta.

Legutóbb, Rióban Imre Géza ezüstérmet szerzett a párbajtőrözők versenyében, magyar győztesig azonban egészen az 1972-es müncheni játékokig kell visszamenni, akkor Fenyvesi Csaba nyerte a fegyvernem egyéni versenyét.

A délben kezdődött elődöntőben Siklósi egyre jobb vívást bemutatva őrölte fel olasz riválisát, akit végül 15-10-re vert és jutott a fináléba, ahol a francia Romain Cannone ellen vívhat majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!