A braziloknál túl nyugodt a helyzet

Vágólapra másolva!
A címvédő brazil válogatott háza tájáról az utóbbi hetekben semmilyen negatívumot nem lehetett hallani: a selecaónál nincsenek sérültek, a játékosok nem vesztek össze sem egymással, sem pedig a szövetségi kapitánnyal - minden a lehető legjobban alakul Ronaldinhóék számára. Azonban akadnak olyanok, akik éppen ezt tartják aggasztónak a vébé előtt
Vágólapra másolva!

A brazil együttes az utóbbi napokban a svájci Weggisben edzőtáborozik, idilli körülmények között: a focisták jókedvűen tréningeznek, és a foglalkozásokra rengetegen kíváncsiak, akadt olyan edzés is, amelyen mintegy 5000 néző volt jelen.

A hangulat karneváli, még azt is mindenki nevetve fogadta, amikor a minap egy hölgy a biztonsági embereket átjátszva befutott a pályára, hogy összeölelkezzen Ronaldinhóval. A labdarúgók közül senki sem sérült, a szezon utolsó mérkőzéseit a Real Madridnál kihagyott Ronaldo is egyre jobb formában van, ráadásul a súlyfeleslege is kezd eltűnni. A csapat nem csak címvédő volta miatt számít első számú favoritnak, hanem azért is, mert a keret tele van világklasszissal, amit a tavalyi Konföderációs-kupa is bizonyított.

Minden a lehető legnagyobb rendben van tehát, de Brazíliában akadnak olyanok, akiket éppen ez zavar. Az 1970-es világbajnok csapat egyik tagja, Tostao, aki manapság sportújságíróként keresi kenyerét, például ezt írta az egyik lapban: "A csapat háza táján szinte minden tökéletes, de kétségek és problémák nélkül sokkal nehezebb lesz megszerezni a hatodik aranyérmet".

Tény, hogy a selecao a legutóbbi három világbajnoki cím megszerzése előtt egyáltalán nem számított favoritnak, és mind a három alkalommal több problémával is küszködött. Ma már nehéz elhinni, de az 1970-es viadal előtt például sokan megkérdőjelezték azt a döntést, hogy kevéssel a vébét megelőzően leváltották a kapitányt, Joao Saldanhát, és Mário Zagallót nevezték ki a helyére, akit sok kritika ért - de a csapat úgy lett aranyérmes, hogy manapság azt a gárdát minden idők egyik legjobb válogatottjának tartják.

1994-ben Carlos Alberto Parreira csak nagy nehézségek árán juttatta ki a gárdát a tornára, és a szakvezetőt a kissé európai stílusú, védekezőbb felfogású taktika miatt kritizálták, sőt, még az aranyérem megnyerése után sem voltak teljesen elégedettek vele. A 2002-es vébét megelőzően a selecao a selejtezősorozatban három mestert is elfogyasztott, és egy évvel a vébé előtt a Copa Américán Honduras ellen is vereséget szenvedett, egyáltalán nem számított tehát favoritnak a világbajnokságon, mégis megnyerte.

Ellenben 1982-ben és 1990-ben, amikor a brazil csapatot tartották a legnagyobb esélyesnek a világbajnokság előtt, a selecao egyaránt nem jutott be még a legjobb négy közé sem. Parreirát azonban egyáltalán nem izgatja a dolog, a szakvezető kifejtette: az, hogy jelenleg semmilyen probléma nincs a gárda háza táján, a körültekintő tervezésnek és munkának köszönhető.

"Be fogjuk bizonyítani, hogy nagy esélyesként is lehet vébét nyerni" - fejtette ki a tréner, aki azért arra ügyelt, hogy válogatottja ne játsszon komoly ellenféllel a torna előtt. A brazilok a vb-selejtezők befejezése óta csak két hivatalos mérkőzést játszottak: tavaly 8-0-ra verték az Egyesült Arab Emírségeket, márciusban pedig 1-0-ra Oroszországot. Sőt, a selecao a torna kezdete előtt már csak egyszer lép pályára hivatalos találkozón, június 4-én Új-Zéland lesz az ellenfele.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről