Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia műkorcsolyázó, Szalai Gergő triatlonista, valamint Pákai Norbert és Jancsó Miklós teniszezők vehették át a Magyar Olimpiai Bizottságtól az idei "Fair Play Cselekedet" díjakat. Az FTC labdarúgó-szakosztálya különdíjat kapott a rasszizmus- és erőszakellenes kampányáért.

A Művészetek Palotájában ünnepélyes keretek között megrendezett díjátadón dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke bevezetőjében kihangsúlyozta, hogy a sport nem csak a test edzését, hanem a lélek ápolását is szolgálja: "Amikor egy olimpiai helyezés, vagy a futballpályán egyetlen gól milliókat, olykor tízmilliókat ér, rendkívül fontos a morális értékek megőrzése" - szögezte le Kamuti Jemő, aki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play bizottsága elnökeként, Schmitt Pál MOB-elnök és Aján Tamás MOB-főtitkár jelenlétében négy kategóriában adta át az elismeréseket.

A "Fair Play Cselekedet" kategóriában Sebestyén Júlia műkorcsolyázó és Szalai Gergő triatlonista Trófea-díjat vehetett át, Pákai Norbert és Jancsó Miklós teniszezők pedig Diploma-díjazásban részesültek. A 2004-es budapesti műkorcsolya Eb-n aranyérmes Sebestyén Júlia az idei moszkvai világbajnokságot betegen versenyezte végig csak azért, hogy Magyarország két kvótát szerezzen a 2006-os téli olimpiára. A vb-n várható volt, hogy tudása alatt szerepel, s ez a tény, pontozásos sportágról lévén szó, negatívan befolyásolhatja a róla kialakított képet a pontozókban - áll az indoklásban. A tiszaújvárosi versenyző a vb-n végül 12. lett, s ennek köszönhetően Magyarország megszerezte a két olimpiai kvótát.

"Már a vb első napján nagyon beteg lettem, torokgyulladást kaptam, ami ráment a légcsövemre is, állandóan köhögési rohamaim voltak. Szinte alig tudtam kimozdulni a szállodai szobámból, s miközben folyamatosan antibiotikumokat kaptam, egyre jobban legyengültem, alig maradt erőm. Ám a versenytől semmiképpen sem akartam visszalépni, hiszen azért mentünk Moszkvába, hogy Pavuk Vikivel megszerezzük mindkét olimpiai kvótát. Ami végül is sikerült, ennek most is nagyon örülök, a dolgok rossz oldalát pedig igyekszem elfelejteni" - mondta el az ünnepség után Sebestyén Júlia.

Szalai Gergő triatlonista egy versenyen saját, már hivatalosan bejelentett győzelmét tette semmissé, amikor jelezte, hogy ellenfele megelőzte. Pákai Norbert és Jancsó Miklós teniszezők a 2004-es magyar bajnokság döntőjében tanúsítottak példaértékű magatartást. Az esélyesebbnek tartott ellenfelük egyik tagja megsérült, nem tudta vállalni a játékot, így a szabályok szerint Pákaiék mérkőzés nélkül lettek volna bajnokok. Ők azonban kérték, hogy halasszák el a döntőt későbbi időpontra. (A teljesség igénye végett, azt a meccset végül megnyerték.)

A Fair Play különdíjat az FTC labdarúgó-szakosztálya érdemelte ki a rasszizmus- és erőszakellenes kampányáért. A csapat tagjai Tepszics Ignác szakosztályigazgatóval és László Csaba vezetőedzővel a délelőtti edzés után testületileg megjelentek az ünnepségen.

Életmű kategóriában Szilágyi György, az MLSZ tiszteletbeli elnöke, a hazai fair play-mozgalom évtizedek óta nemzetközileg is jeles képviselője lett Trófea-díjas. Az UEFA Fair Play bizottságának tagjaként egyik kezdeményezője volt annak, hogy az európai szövetség égisze alatt zajló mérkőzéseken a Fair Play logó mindig megjelenjen. A kategóriában Székffy Géza kajak-kenu edző diplomát vehetett át.

A Fair Play népszerűsítése kategória Trófea-díjasa Novotny Zoltán, a Magyar Rádió sportriportere lett. Egri Olga Judit és Berta András testnevelő tanárok diplomát vehettek át.

Fábik Tibor