Rettenetesen megviseli a nyár a hajunkat, így hozhatjuk rendbe

haj,
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
A nyár sokaknak a kedvenc időszaka, azonban a hajunk érthető okokból de kevésbé rajong érte. Nem véletlenül, hiszen az erőteljes UV-sugárzás mellett még adott esetben a tengeri sónak is ki van téve, ami köztudotton szárítja a hajat. De mit tehetünk azért, hogy a csodás nyári élmények és nyaralást követően ne az olló legyen az egyetlen megoldás? Lapunk többek között erről is kérdezte Csernek Szilviát a Csernek Hajszalon fodrászát.
Vágólapra másolva!

A nyár, a nagy meleg, és az erős UV sugárzás erősen megviselhette, főleg a hosszú hajat. Ezért egy szakembert kérdeztünk meg, aki a fésüléssel kapcsolatban elárulta, kizárólag balzsammal bontsunk hajat, lehetőleg akkor, amikor már pár perce rajta van a balzsam, vagy hajmaszk. A hosszú hajat pedig minden esetben alulról felfele bontjuk, így megakadályozhatjuk, hogy újabb csomók keletkezzenek a hajon.

haj ,  Zuhanyzás, zuhanyzó, illusztráció,
A haj egészségéért is tenni kell.
Fotó: Shutterstock/Maridav / Shutterstock/Maridav

 

Minél hosszabb a haj, annál több ápolásra van szüksége

 

„Vannak kifejezetten a haj számára kifejlesztett fényvédő termékek, spray-k, amelyek arra hivatottak, hogy megvédjék a hajat az UV-sugárzástól. De ha valaki nem akar erre pluszban költeni, akkor ajánlatos a balzsamok helyett hajmaszkot használni” – tanácsolta Csernek Szilvia, aki elárulta, hogy a hajpakolás a balzsam felett áll, legalábbis a hatóanyagok tekintetében, emellett jóval sűrűbbek, gazdagabb textúrájúak, ezért érdemesebb inkább ezeket választani.

A fodrász mindemellett kiemelte, hogy csak olyan termékeket válasszunk, amelyek nem tartalmaznak szilikont.

„A mesterséges szilikontól, úgy ahogy az ember akár a bőr cipőjét ápolja szilikonos szivaccsal, nagyon szép fényes lesz tőle, de teljesen tönkremegy, gyakorlatilag széttörik. Ugyanez történik a hajjal is, amikor szilikonos sampont használunk, akkor hiába veszünk nagyon jó minőségű balzsamot, mégsem fog tudni felszívódni a hatóanyag.”

Hozzátette,

  •  ha már fényvédelem, akkor a legfontosabb a nagyon gazdag textúrájú szilikonmentes balzsamok.

Az UV-sugárzás mellett azonban a só is kiszáríthatja a hajunkat nyáron. A szakember szerint minél többet érintkezik a haj a tengervízzel annál inkább fokozott ennek a hatása.

Ahogy a bőrt, úgy a hajat is szárítja a sós víz, ezért célszerű fürdés után édesvízi zuhannyal leöblíteni a hajat. Ha viszont erre nincs lehetőség, akkor vagy nem tesszük be a fejünket a vízbe, vagy akár szárazon is ráteszünk a hajunk végére egy kis balzsamot, vagy akár vizesen akkor pedig ezzel együtt szárad meg a haj, nem kell kimosni sem.


Csernek szerint sokan ott rontják el a balzsam használatát, hogy nagyon vizes hajra teszik fel, aminek szinte csöpög a vége, ebben az esetben pedig maga a balzsam is felhígul is kicsöpög a hajból, így a hatóanyagok nem tudnak felszívódni.

haj,
A festett hajat, főképp a szőkítettet még inkább ki tudja szívni a nap. Fotó: Unplash

Hajmosáskor ki kell nyomkodni a hajat, és törölközőszáraz hajra a legcélszerűbb felvinni a hajbalzsamot

– tanácsolta.

A hajat nem csak kiszáríthatja a nap, hanem még a színét is tompíthatja. Csernek Szilvia ezért nyaralás előtt semmiképp sem ajánlja a hajfestést.

„A haj színét csak úgy védhetjük meg, ha nagyon jó minőségi fodrászipari termékkel bebalzsamozzuk a hajunk végét, átfésüljük és feltekerjük egy kis kontyba, amit aztán egy szalmakalap, vagy egy baseball sapka alá elrejtünk.”

Leszögezte, hogy semmilyen más módszerrel nem tudjuk megvédeni a hajunk színét a naptól, csak ha fizikális teljesen elzárjuk tőle. 

Ráadásul a festett hajat még inkább képes kiszívni a nap.

A hidratálás szempontjából így a hajpakolások terén a szakember egyáltalán nem ajánlja a házilag elkészíthető kutyulmányokat. Úgy véli, míg a natúr természetes hajnak talán nyújthat valamit, addig a festettnek szinte teljesen hatástalanok a természetes összetevőből álló házi pakolások.

„Semeddig nem tart bedobni egy 30-50 ml-es kiszerelésben egy kis balzsamot a táskába. Nem vagyok az otthoni praktikák híve, csak akkor ha valakinek természetes natúr haja van. Az ugyanis nem tud annyira törni, legalábbis akkor, ha vágva van. Ha nincs vágva, akkor az is ugyanúgy törik. Az a baj, hogy az olívaolaj és társaiban nincs vivőanyag. Mindig azt kell megfizetni, azt a molekulát, ami össze van tömörítve, bemegy a hajba és ott szétnyílik, az arckrémekben ugyanez van.”

Csernek Szilvia azt tanácsolja, hogy ha valakinél nagyon nincs hajbalzsam a strandon, akkor tegyen naptejet a hajának a végére, ami bár nem a legjobb, de még így is jobb mint a semmi, hiszen krém, otthon pedig később mossa le samponnal.

A fejbőr emellett ugyanúgy védelmet igényel, csakúgy mint maga a haj, viszont úgy kezelendő mint a testünk többi részén lévő bőr. Ha pedig van egy választékunk, és nem kenjünk be naptejjel, akkor természetesen ugyanúgy le tud égni. 

"Ezért érdemes ott is bekenni és húzni egy csík naptejet a választékunkra.” - ajánlotta, majd hozzátette: a férfiak se feledkezzenek meg a hajnövés vonalának bekenéséről sem – azon rész ahol a homlok és a hajas fejbőr találkozik - ugyanis az is nagyon le tud égni, ha pedig nincs épp kéznél naptej, akkor kenjünk rá balzsamot, mert legalább hidratál valamennyire, ha pedig mégis leég akkor az aloe verát javasolja annak ápolására.

A fodrász szakember kihangsúlyozta, minden esetben fontos, hogy fodrászipari termékeket használjunk, ugyanis ezek jóval több hatóanyagot tartalmaznak, nem beszélve arról, hogy bár többe kerülnek, azonban kétszer annyi ideig használhatjuk ezeket a termékeket, mint a drogériákban kaphatóakat.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!