Vágólapra másolva!
A Magyar Fair Play Bizottság döntése értelemében szerdán a kézilabdázó Pádár Ildikó és a vízilabdázó Jeney László életműdíjat vehetett át, a még jelenleg is aktív asztaliteniszező Németh Károly pedig egy kimagaslóan sportszerű gesztusáért kapta meg a kitüntetést. Németh Károlyt a Nemzetközi Fair Play-díjra is felterjesztették.

Pádár Ildikó, az Herz-FTC nőikézilabda-csapatának korábbi csapatkapitánya a válogatottban 202 alkalommal szerepelt, és tizenkét év alatt 286 gólt lőtt. Két olimpián, öt világ- és négy Európa-bajnokságon szerepelt. Kiemelkedő eredményei: olimpiai 2. hely (2000.) olimpiai 3. hely (1996.), világbajnokságon ezüstérmes 1995-ben, míg az Európa-bajnokságokon egy aranyérem (2000) és egy bronzérem részese. A versenyzői pályafutását 2003 júniusában befejezte, de pályaedzőként a Ferencváros csapatánál maradt. A Magyar Fair Play Bizottság életműdíjat ítélt meg számára, amit többek között azzal is indokolt, hogy Pádár Ildikó példás sportpályafutása, mindig sportszerű játéka sok fiatalt irányított a kézilabdázók táborába. Szinte számolatlanok azon cselekedetei, melyek bizonyítják sportszerű magatartását. Példamutató sportemberi magatartásáért Kömlő község díszpolgárává választották.

A 81 éves Jeney László kétszeres olimpiai arany-, egyszeres ezüst- és bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó. Sikeres sportolói, illetve sportvezetői tevékenysége alatt mindig sportszerű és segítőkész volt, amit a Magyar Fair Play az alábbi esettel is alátámasztott: 1953-ban a nagyon ritka nemzetközi versenyek egyik eseményét, a magyar-holland úszó- és vízilabda-találkozót Budapesten rendezték. A mérkőzés színhelyére érkezve a holland csapat kapusa ijedten vette észre, hogy kapussapkáját a szállodában felejtette, s a mérkőzés kezdete előtt már nem volt ideje visszamenni érte. A szabályok szerint a vízilabda-mérkőzésen a kapusnak piros sapkát kell viselnie ahhoz, hogy a kapuvédő kedvezményeivel élhessen, például. a labdát a biztonságosabb kétkezes fogással háríthassa. Jeney Lászlónak, a népszerű "Pierre"-nek volt egy tartalék piros sapkája, amelyet készségesen kölcsönadott a holland sporttársának. A mérkőzést ugyan a magyar együttes nyerte meg, de ezzel a sportszerű magatartással hozzásegítette az ellenfél csapatát ahhoz, hogy reális eredményt érjenek el.

Németh Károly, a BVSC asztaliteniszezője a 2003. évi felnőtt magyar bajnokság döntőjét Demeter Lehel ellen vívta. A fináléban kiélezett állásnál, döntő momentumban Németh sportszerű cselekedetével saját magát hozta hátrányba az év legrangosabb hazai versenyén. A mérkőzés 1-1-es állásánál, a harmadik játszmában Demeter 10:9-re vezetett, tehát játszmalabdája volt, amikor az ütése az asztal szélét érte. A csuszát a két játékvezető nem látta, ám ennek ellenére Németh elismerte, megadta a poént ellenfelének, ezzel elvesztette a játszmát, és mint kiderült, később a mérkőzést is. Németh Károlyt ezért a kimagaslóan sportszerű cselekedetéért Nemzetközi Fair Play-díjra is felterjesztették.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről