Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott 14-12-re kikapott a világbajnok görögöktől a nőivízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében, így szombaton a bronzéremért játszhat. Merész András csapata többször is felállt háromgólos hátrányból, de kilenccel kevesebb emberelőnyt kapott, mint a görögök. A harmadik helyért szombaton az oroszok ellen játszhat majd a magyar válogatott.

nőivízilabda Európa-bajnokság, elődöntő:
Magyarország - Görögország 12-14 (2-4, 4-3, 4-3, 2-4)
Eindhoven
v.: Peris (horvát), Levin (izraeli)
gólszerzők: Szűcs 3, Bujka 3, Drávucz 2, Keszthelyi 2, Antal 1, Tóth 1, illetve Rumpeszi 5, Gerolimu 2, Antonaku 2, Lioszi 2, Cukala 2, Pszuni 1
gólok emberelőnyből: 2/7, illetve 10/16
ötméteresek: -, illetve 1/1

A spanyolok legyőzésével biztossá vált, hogy a magyar csapat bejut az elődöntőbe, és ezzel ott lesz az áprilisi olimpiai selejtezőn, vagyis a lányok teher nélkül készülhettek a világbajnok görögök elleni meccsre. A két csapat idén már találkozott egymással, és a Thetisz-kupa elnevezésű felkészülési tornán 10-8-ra nyert a magyar válogatott Görögországban, ami szintén növelhette Drávuczék önbizalmát.

Jól is kezdett a magyar csapat, Szűcs az első támadásból vezetést szerzett, majd a görögök két emberelőnyös góllal fordítottak. Szűcs újabb szép góljával újra egyenlő volt az állás, de a görögök jól gazdálkodtak a fórokkal, az első negyedben négyet kaptak, és abból hármat ki is használtak, így kettővel vezettek. A második negyedben hol három, hol két góllal vezettek a görögök, ez volt az egyetlen olyan periódus a meccsen, amikor mind a két csapat ugyanannyi emberelőnyt, hármat-hármat kapott, mi kettőt váltottunk gólra, ők egyet, a félidőben így egy góllal vezetett a világbajnok.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Tóth Ildikó (balra) harca Antonakuval

Mielőtt reménykedni kezdtünk volna, a görögök ismét elmentek három góllal - Rumpeszi és Pszuni gólja is előnyből született -, de Drávucz és Antal is meglepte távolról a kapust, így újra visszakapaszkodott Merész András csapata. A kapitány kapust cserélt, Gangl váltotta Bolonyait, és a húzás bejött, hosszú perceken át nem tudott betalálni a görög csapat, Bujka és Tóth viszont igen, így döntetlenről indult az utolsó nyolc perc.

Antal elrontott ziccerénél ugyan egy lehetőség kimaradt a vezetés megszerzésére, de Bujka harcossága után újra előnybe került a magyar csapat. A görögök legjobbja, Rumpeszi két előnyt is kihasznált, de Szűcs elővette a meccs elején látott formáját, közben Illés és Takács után Menczinger is kipontozódott, de hősiesen harcolt a csapat.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Csabai próbál labdát lopni

Cukala távoli lövésénél Gangl kicsit későn mozdult, így megint a görögök voltak közelebb a döntőhöz, és bár megkaptuk az esélyt a hetedik emberelőny formájában - a görögök tizenhattal és egy ötméteressel zártak), Bujka eszén túljárt a kapus, Drávucz pedig valamiért nem lőtte el a kipattanót. A másik oldalon Lioszi létszámfölényben egyedül maradt, beverte, és ezzel eldőlt, hogy a görögök döntőt játszanak szombaton, a fiatal magyar csapat pedig a bronzmeccsen szállhat vízbe.

Merész András ezt mondta a meccset követően: "Valóban furcsa a kiállítási arány, de nem szeretném a játékvezetőkre fogni a vereséget. Az elején védekezési hibákat követtünk el, hagytuk elmenni őket, s bár kétszer is visszakapaszkodtunk, a nyeréshez már nem maradt elegendő energiánk. Felvállaltuk a szoros emberfogást, s vele az emberhátrányos védekezést, de ebben el is fáradtunk rendesen, pontatlanná és gyámoltalanná váltunk. A játékosaimat azonban nem akarom bántani, küzdöttek, harcoltak szívvel-lélekkel, ez ma ennyire volt elég."

Takács Orsolya, a válogatott egyik alapembere: "Ennyi hátrányt nem viseltünk el, nem állt össze az ehhez szükséges védelem, s a kétszeri felzárkózás eleve iszonyú energiákat vont el tőlünk. Sajnálom, nagyon jó lett volna Eb-döntőt játszani..."

A másik elődöntőben:
Olaszország - Oroszország 13-12 (2-2, 4-4, 3-2, 4-4)

az 5. helyért:
Spanyolország - Hollandia 11-10 (3-3, 2-3, 4-3, 2-1)

A női tornán már eldőlt helyezések:
5. Spanyolország
6. Hollandia
7. Nagy-Britannia
8. Németország

A szombati program:
a 3. helyért:
MAGYARORSZÁG - Oroszország 14.15

döntő:
Olaszország - Görögország 16 ó

PERCRŐL PERCRE
Első negyed

A magyar csapat hozta el a labdát az első ráúszásnál, és az első támadás egyből góllal végződött, Szűcs bombája a kapufáról vágódott be (1-0). A görögök egyből emberelőnyben támadhattak, de Bolonyai szép védéssel mutatkozott be. Az Eb-re Amerikából érkező kapusunk a második görög előnynél Antonaku lövésébe is beleért, de védeni sajnos nem tudott (1-1).

A bírók elvették a magyar csapattól a labdát, a görögök pedig harmadik előnyüket kapták, Gerolimu be is lőtte (1-2). Szűcs tartja a lépést a görögökkel, megint akcióból talált be, ezúttal a bal felsőt választotta (2-2). Akármit csinálnak a görögök, kiállítanak egy magyart, most Menczinger lett kiküldve, és Lioszi révén ezt a létszámfölényt is kihasználta a világbajnok (2-3).

Másfél perccel a negyed vége előtt mi is kaptunk egy kiállítást, de Szűcs lövését kitolta a kapus, majd Takács sokat várt, így nem tudtunk egyenlíteni. Az utolsó támadást a görögök vezethették, és sajnos nem sikerült megfogni őket, a center, Antonaku szépen csavart a léc alá (2-4).

Második negyed

Nem meglepő módon görög emberelőnnyel kezdődött a második negyed, Rumpeszi be is vágta a hosszú felsőbe (2-5). Az ellentámadásból mi is kaptunk egy fórt, Bujka üresen maradt középen, ki is használta (3-5). Azért akcióból is tudnak gólt lőni a görögök, Cukala szép ejtéssel tréfálta meg Bolonyait (3-6).

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Bolonyai nem védett rosszul, de bejött a magyar kapuscsere

Drávucz egy megúszás és Bolonyai precíz passza után hozott minket közelebb (4-6). Nem sokáig volt két gól a hátrány, ötméterest kaptak a görögök, Rumpeszi a bal felsőt választotta (4-7). A folytatásban mindkét oldalon kimaradt egy-egy előny, magyar részről Drávucz lőtte a blokkba a labdát, a görögöktől Rumpeszi találta el a kapufát. Keszthelyi sokkal pontosabb volt, egy emberelőny során kinézett jobbra, majd váratlanul lőtt - a jobb felsőbe (5-7). A világbajnok újabb előnyt pazarolt el, Keszthelyi viszont belejött, szépen ejtett, és a görök kapus hiába nyújtózkodott (6-7).

50 másodperccel a félidő előtt az egyenlítésért támadhattunk, Tóth Ildikó két görög között is kibrusztolta a lövőhelyzetet, de a léc kisegítette a görög kapust. A másik oldalon Bolonyai húzott le egy ejtést, így a félidőben eggyel vezet a világbajnok.

Harmadik negyed

Szoros lett a meccs, de a görögök gyorsan kaptak két előnyt, mindkettőt belőtték, előbb Rumpeszi pattintott a jobb felsőbe, majd Pszuni húzta be a labdát egy jó blokk után (6-9). Drávucz kapufás góllal hozta vissza a reményeket (7-9). Antal is elhitte, hogy van keresnivalója, jó messziről rátűzte, be is akadt a jobb sarokba (8-9). Jött a menetrend szerinti magyar kiállítás, Gerolimut ünnepelhették gólszerzőként a társak (8-10). Hosszú idő után a magyar csapat is kapott egy emberelőnyt, de Keszthelyi bombája a lécen csattant.

Merész András kapust cserélt, bejött Gangl Edina, és egyből védéssel mutatkozott be. Ez nagyon fontos volt, mert a másik oldalon Bujka a kapus hóna alatt ellőtte a labdát, visszajöttünk megint egyre (9-10). Sőt, az egyenlítés is sikerült, Tóth centerből húzta be a labdát (10-10). A bírók elég komoly hátszelet biztosítanak a görögöknek, hiába védekezett ki egy emberhátrányt a magyar csapat, gyorsan kiszórtak még egy magyart, Takács és Illés már kipontozódott.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Tóthot gyilkolják a görögök

A görög kapitány időt kért, de a jó magyar blokk miatt nem jutott el a lövés a kapuig, a visszaúszásnál az egyik görögök szabálytalankodott, így mi is fórban támadhattunk, Merész is időt kért, de Szűcs a kapufát forgácsolta.

Negyedik negyed

A görögök elrontották az első támadásukat, a magyaroktól elvették a labdát szabálytalanság miatt. Hosszú idő után először vezethettünk volna, ám Antal lövését Kuvdu kivédte, fél perccel később azonban Bujka mattolta a görög kapust (11-10). Senki nem találná ki, a görögök kaptak egy előnyt, amit Rumpeszi használt ki (11-11). Drávucz kapufája után az egyik magyar visszaúszás közben kiszórták, a görögök három a kettő ellen támadhattak, Rumpeszi ezt is besimította (11-12). Szűcsnek szerencsére helyén volt a szíve, és pontos a keze, látványos akciógóllal egyenlített (12-12).

A szerencsével sem álltak rosszul a görögök, Cukala jó messziről lőtte el, és Gangl kezéről becsorgott a labda (12-13). Megkaptuk az esélyt, kiküldtek egy görögöt, de Bujka lövését védte a görög kapus, Drávucz pedig valamiért nem tette kapura a kipattanót... Másfél perccel a vége előtt Drávucz védekezett túl erőszakosan, kiállítottak, a görög kapitány időt is kért, Lioszi pedig góllal fejezte be a figurát (12-14).

Ezzel el is dőlt a meccs, főleg, hogy Bujkát a bírók szerint szabályosan szerelték a bírók, az utolsó támadásunknál pedig védett a görög kapus. A görögök így 14-12-re nyertek, és bejutottak a döntőbe, a magyar csapat pedig szombaton a bronzéremért játszhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!