A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Hosszú történet, hogyan nyerte meg LeBron James első bajnoki címét a Cleveland Cavaliers-szel. Nem pusztán azért, mert nagyon sokat melózott érte egész profi pályafutása során, ráadásul a 2015-16-os szezon sem volt egy egyszerű történet. Történelemkönyvekben a helye.

2003-ban minden úgy alakult, mint egy álom. Az egész világ tudta előre, hogy a bombaerős draft legértékesebb kincse az akroni középiskolás LeBron James. Akron egyébként alig 60 kilométerre található Clevelandtől. És vajon melyik csapat választhatott elsőként abban az évben a drafton? A Cavaliers, amelyik a helyi fiút választotta.

Forrás: AFP

A számítás bejött, a Cavaliers lesajnált csapatból előbb csak a médiaérdeklődés kereszttüzébe került a játékosnak köszönhetően, majd szépen lassan elindult felfelé, 2007-ben már döntőt játszottak a Spurs-szel, azonban a nagy áttörés nem sikerült 2010-ig, a felturbózott Bostonnak és az Orlandónak köszönhetően. A bajnoki cím, de még az újabb döntő sem akart összejönni.

A döntés

2010 nyarán James 2 MVP-cím után a televízióban élőben jelentette be, hogy Miamiban folytatja Dwyane Wade-del és Chris Bohssal. A clevelandi reakciók sokatmondóak:

Ohióban James-mezeket égettek, és árulónak nevezték. A klub tulajdonosa nyílt levelet írt, amiben felsorolta sérelmeit, de egy szó sem esett arról, az azt megelőző hét évben mi mindent tett a klubért a sztár. Sőt, azt is megígérte, hogy előbb lesz bajnok Cavaliers, mint a Heat. Nos, ez utóbbiban nagyon nem lett igaza, mert LeBron a Heatben négy év alatt négy döntőt játszott, nyert két bajnoki címet és 2 újabb MVP-trófeát, a Cavaliers pedig nem játszott egy meccset sem a rájátszásban, a legnagyobb érdem az volt, hogy háromszor is elsőként választhattak a drafton, és hogy 2011-ben így megszerezték Kyrie Irvinget, akire elkezdték felépíteni az új csapatot. 2014-ig ennek komoly eredménye nem lett…

Hazatérek

Azon a nyáron azonban James hazatért, most diszkrétebben, a Sports Illustrated hasábjain jelentette be döntését. Cleveland újra olyan hely lett, ahova sztárok szerettek volna igazolni. Így szerezték meg Irving és James mellé Kevin Love-ot Minnesotából. Összeállt a nagy hármas, és talán mondanunk sem kell, hogy Cleveland megbocsájtott.

Szeretett volna azonnal bajnoki címet szerezni, de nehezen indult be a gépezet, a rájátszásban pedig olyan pechszériája volt a Cavaliersnek, hogy ez nem jöhetett össze a remek Warriors elleni fináléban. Előbb Love dőlt ki az első körben, majd Irving a döntő első meccsén. James magára maradt, és bár emberfelettit játszott a cseresorral is (36 pontos átlag a döntőben), 4-2-re elbukták a finálét.

A Király hazatért

A Cavaliers 30-11-es eredménnyel kezdte a szezont, de a keleti főcsoportot vezető csapat kirúgta az edzőt, David Blattet, akit a másodedző, Tyronn Lue váltott. Valamiért úgy tűnt, nincs minden rendben Clevelandben, és a nyugati nagycsapatok mellett (Warriors, Spurs és Thunder) kevés szó esett arról, hogy akár bajnoki címet is szerezhetnének. Sokan úgy gondoltak, James kiskirálysága az oka a problémáknak, de a rájátszásban és főleg a döntőben eléggé rácáfolt a kétkedőkre. A Pistons és a Hawks elleni söprés (4-0) után 4-2-vel elintézték a Raptorst, és az alapszakaszt 73-9-es mérleggel záró, és a Thunder ellen kőkemény csatában döntőbe jutó Warriors várt rájuk. Az oddsok nem a Cavaliers mellett szóltak, de olyat küzdöttek, amilyenre még soha nem volt példa az NBA-finálék történetében, 1-3-as hátrányból tudtak fordítani, tehát három meccset nyertek zsinórban a címvédő ellen.

És hogy ki vállalta magára a legtöbbet? Természetesen LeBron James, aki az ötödik és a hatodik meccsen is 41 pontot dobott, a döntő hetedik meccsen pedig tripladuplát ért el (27 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz). Az egész hétmeccses sorozatban ő dobta a legtöbb pontot, ő szerezte a legtöbb lepattanót, ő osztotta a legtöbb gólpasszt, és övé volt a legtöbb blokk és labdaszerzés is a két csapat játékosai közül, azaz minden statisztikai mutatóban élen végzett. Természetesen ő lett a döntő legértékesebb játékosa, és 13 évvel draftolása után otthonában is magasba emelhette a bajnoki trófeát:

Cleveland 52 évet várt arra, hogy ismét legyen bajnoka egy major sportban, 1964-ben nyert NFL-t ugyanis a Jim Brown által fémjelzett Cleveland Browns.

A Sport1-en pénteken 19:30-kor látható Trash Talk szezonzáró adásában a műsorvezető Szaniszló Csaba a műsor állandó szakértőivel, Bencsics Márkkal, Kangyal Balázzsal, Kovács Sándorral, Szuper Leventével és Tőrös Balázzsal visszatekintenek az NBA döntőjére és a Cleveland Cavaliers szezonjára. Emellett mindhárom liga, az NFL, az NHL és az NBA 2015/16-os legjei is előkerülnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!