Vágólapra másolva!
A Speedo úgy döntött, felbontja a szerződését a hatszoros olimpiai bajnokkal, akinek a viselkedését nem tudják tolerálni.

A Speedo amerikai sportszergyártó közleményben jelentette be, hogy elváltak útjaik eddigi támogatottjával, a hatszoros olimpiai Ryan Lochteval az úszó riói botránya után – számol be a BBC.

„Cégünk nem tudja tolerálni azt a viselkedést, ami szöges ellentéte azoknak az értékeknek, amelyeket hosszú évek óta magunkénak vallunk” – írják. A tíz év után az esztendő végén lejáró támogatás fennmaradt részt, mintegy 50 ezer dollárt egy gyerekeket segítő brazil alapítvány javára ajánlja fel a sportszergyártó.

Ryan Lochte új sapka után nézhet Forrás: AFP/Martin Bureau

Lochte és három társa – a szintén úszó Jimmy Feigen, valamint két stábtag, Gunnar Bentz és Jack Conger – az olimpia idején a sportolók szállásául szolgáló olimpiai falun kívül töltöttek egy éjszakát, amikor botrányt okoztak egy benzinkúton, kárt tettek a berendezésben, majd megpróbáltak távozni.

Csak a kamuzás

A faluba visszatérve Lochte azt állította, hogy fegyveresek megtámadták, és megpróbálták kirabolni őket, azonban a rendőrségi vizsgálat során gyorsan bebizonyosodott, hogy az amerikaiak voltak a ludasak, és

a fegyver sem úgy került elő,

ahogy azt Lochte és társai állították.

A brazil rendőrség időközben vádemelési javaslattal küldte bíróságra az ügyet, aminek a vége, feltehetően, pénzbüntetés lesz. Lochte pedig időközben már többször is bocsánatot kért a történtekért, egy alkalommal a televízió nyilvánossága előtt, könnybe lábadt szemekkel.

Időközben újabb támogató is ellépett Lochte mellől: a Ralph Lauren divatmárka jelentette be, hogy nem újítja meg a sportolóval az olimpia végeztével lejáró együttműködési szerződését.

A Forbes üzleti magazin tudomása szerint Lochte támogatóinak száma a két-két arany- és ezüstérmet, valamint egy bronzot termő londoni olimpia után nőtt meg, akkor érkezett a Ralph Lauren, a Gilette, a Nissan, az AT&T és a Gatorade is, melyek révén az úszó mintegy 2 millió dollárt keresett, és nagyjából ilyen bevételt jósoltak neki az egy aranyérmet termő riói olimpia utáni évekre is.