Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában Heynckes Bayernje iskolajátékkal verte a PSG-t, amely egy félidőre újra átélte a Barcelona elleni tavaszi 6–1-et. A párizsiak csoportelsőként jutottak tovább, de a meccs megmutatta, hogy ha Neymaréknak nem megy, akkor meg vannak lőve. A Barcának megint belefért Messi pihentetése, öngól menetrendszerűen érkezett, most ráadásul ironikus módon. Az Atlético kiesett, a Chelsea nem fél senkitől, a Benfica csatlakozott ahhoz a listához, amelyen a Debrecen is szerepel.

A továbbjutást jelentő gól után a szurkolók áhítattal nézték a reklámtáblán tornyosuló játékost a Camp Nou északi kapujánál. Santiago Garcés, a mérkőzés egyik fotósa megörökítette a pillanatot, amelyet két nap alatt több mint 70 millióan láttak.

Ez a legtöbbször megtekintett kép a Barcelona történetében.

„Az emberek azt mondják, hogy ez a legjobb kép, ami valaha készült Messiről" – mondta Garcés a PSG elleni 6–1 után, amely a 2017-es naptári év és a 2016/17-es BL-szezon legnagyobb hatású mérkőzése volt.

Santiago Garcés fotója a legtöbbször megtekintett kép a Barcelona történetében Forrás: Santiago Garcés

„Remontada". Magyarul: Visszatérés. A kép és a meccs ezzel a címmel került be a történelembe.

A Bayern megidézte a barcelonai éjszakát

A Bayern München elleni meccs előtt a francia L'Equipe figyelmeztetett, hogy egy újabb remontada, egy 4–0-s hazai győzelem a németek csoportelsőségét jelentené.

A Bayern egy félidőre felelevenítette a PSG történelmi vereségét Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Hozzátette azonban, ez a mostani már egy egészen más csapat, pláne, hogy azóta Dani Alves és

a barcelonai meccs utolsó 438 másodpercében két gólt szerző és gólpasszt adó Neymar is a PSG játékosa.

Egy félidőn át a PSG újra átélte a barcelonai éjszakát. Heynckes szuper Bayernje – amely az öreg visszatérése óta 12 meccsből 11-et nyert – az első félidőben taktikailag agyonverte a párizsiakat, és a négyből két gólt ledolgozott.

Hogy nem lett komoly baj, az Mbappé második félidő elején szerzett góljának köszönhető. A francia lett a BL történetének legfiatalabb játékosa, aki elérte a tíz gólt ebben a sorozatban.

„Vegyesek az érzéseim, örülök, de közben csalódott vagyok – kezdte az értékelést Emery. – 2–1-nél közelebb voltunk az egyenlítéshez, mint az újabb kapott gólhoz.

„A csapat hozzáállása volt a kulcs a győzelemhez. Okosan játszottunk – mondta Heynckes, aki kiemelte a duplázó Tolissót. – Az utóbbi hetekben megmutatta, hogy milyen nagyszerű játékos. Ma is ezt bizonyította a két góljával."

Heynckesszel megállíthatatlannak tűnik a Bayern Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

Hamis Barca a PSG neve

És ha már barcelonai párhuzam, akkor itt az újabb: az idei PSG Luis Enrique Barcelonáját koppintja. Emery is a 4-3-3-ra esküszik, kevesebb a labdatoszogatás, gyorsabban vált át a csapat védekezésből támadásba, több a mélységi labda. A támadásaik direktebbek. Minden egyes mozdulat arra irányul, hogy kiszolgálja az elöl lévőket. Neymar, Cavani és Mbappé már 47 gólnál tart a szezonban, de ha nekik nem megy, akkor a csapatnak sem megy.

A PSG túlságosan függ a támadóitól.

A Barcelonánál ugyanez volt: ha az MSN hozta magát, akkor taroltak (2015-ös BL-győzelem), ha nem, akkor óriási lebőgés lett a vége (PSG elleni 4–0-s vereség, Juventus elleni negyeddöntő, 0 rúgott gól).

Neymarék nagy verést kaptak Németországban Forrás: AFP/Christof Stache

Az első meccs után a L'Equipe azt írta, „Európa figyelmeztetve". Európa vette az adást, a PSG egyértelmű esélyese a BL-nek. De amíg a csapat nem nő fel az MCN szintjére, ez csak hazardírozás. Vagy kijön nekik a lépés, vagy nem. Ahogy Heynckes is megmondta,

A L'Equipe kiadta a vörös riasztást Forrás: twitter/lequipe

Karma

Jérémy Mathieu-t a Barca idén nyáron adta oda ingyen a Sportingnak.

Szerintem emiatt a meccs miatt kellett távoznom. Ha gólt lövök a Barcának, ünnepelni fogok, ezzel üzenek Bartomeunak és Robert Fernándeznek (a klub sportigazgatója – a szerk.)" – mondta Mathieu még szeptemberben a Sporting–Barca csoportmeccs előtt.

Ha már ilyen elegánsan áttolta a felelősséget a többiekre, ne csodálkozzon, hogy utolérte a sorsa: a 91. percben ő szerzett öngólt a Camp Nouban.

A Barcelona és az öngól idén együtt jár:

ez már a hatodik gól volt, amit az ellenfél játékosától kapott ajándékba a Barca.

Ugyanannyi, ahányat Suárez lőtt. De ez egy ilyen szezon. Valverde pedig megmondta, a győzelemért nem fog elnézést kérni.

Kiesett az Atlético, pedig nem is játszott a Reallal

Az Atlético négy év alatt kétszer játszott BL-döntőt, mindkétszer a Realtól kapott ki (hosszabbításban és tizenegyesekkel). A másik két évben, amikor nem jutott döntőbe, az is a Real miatt volt. Mondhatni, az Atlético BL-győzelméhez csak annyi kellett volna, hogy elkerülje a Realt az egyenes kieséses szakaszban. Hogy igaz-e ez az állítás, azt egyelőre nem fogjuk megtudni, mivel

most a csoportból sem sikerült továbbjutni, ez legutóbb a 2009/2010-es szezonban fordult elő. Akkor viszont tavasszal megnyerték az Európa Ligát.

Griezmann nélkül folytatódik a BL Forrás: NurPhoto/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

„Több pontot vettünk el a csoportgyőztes Romától, mint a Qarabagtól – foglalta össze röviden a kiesés okát Simeone. – Nem kifogásként, de csak egy meccset veszítettünk el, azt is a 93. percben. Nem jó érzés, de hosszú a szezon, innentől az Európa Ligára és a bajnokságra koncentrálunk."

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

Conte szerint jöhet bárki

Az 1–1-es döntetlen azt is jelenti, hogy a Chelsea a Roma mögött csak másodikként jutott tovább a csoportból, így akár a Barcával vagy a PSG-vel is összekerülhet a 16 között. Conte azonban nem aggódik. „Ez a legjobb sorozat. Ha végig akarod csinálni, ha meg akarod nyerni, akkor készen kell állnod a legjobb csapatokra is.

Szabályos volt-e?

A CSZKA Moszkva Alan Dzagojev góljával szerzett vezetést a Manchester United ellen, már csak az a kérdés, hogy szabályos körülmények között-e – a partjelző szerint igen. A hazaiak lest reklamáltak, a vonalember azonban azt mutatta, hogy egy játékos beragadt.

Csakhogy az a játékos az alapvonalon kívül, a reklámtábla előtt ült, amikor Dzagojev a gólt lőtte.

Létezik ilyen?

Utólag már nem sokat számít, a ManUnited Lukaku és Rashford góljával

66 másodperc alatt megfordította a meccset.

Mourinhóék ezzel már 40 meccse veretlenek hazai pályán.

A feláldozhatók

Az aktuális portugál bajnok Benfica hazai pályán 2–0-ra kikapott a Baseltől, így csatlakozott azokhoz a csapatokhoz, amelyek nulla szerzett ponttal estek ki a BL-ből. A listán a Debrecen is szerepel, a magyar csapat a 2009/2010-es szezonban a Fiorentina, a Lyon és a Liverpool mögött lett negyedik a csoportban. Erről a csatlakozásról Lisszabonban szívesen lemondtak volna.

Eredmények:

A csoport:
Manchester United–CSZKA Moszkva 2–1 (0–1)
Gól: Lukaku (65.), Rashford (66.), ill. Dzagojev (45+1.)

Benfica–Basel 0–2 (0–1)
Gól: Elyounoussi (5.), Oberlin (65.)

A csoport végeredménye: 1. ManUnited 15, 2. Basel 12, 3. CSZKA 9, 4. Benfica 0

B csoport:
Bayern München–PSG 3–1 (2–0)
Gól: Lewandowski (8.), Tolisso (37., 69.), ill. Mbappé (50.)

Celtic–Anderlecht 0–1 (0–0)
Gól: Simunovic (62. – öngól)

A csoport végeredménye: 1. PSG 15, 2. Bayern 15, 3. Celtic 3, 4. Anderlecht 3

C csoport:
Chelsea–Atlético Madrid 1–1 (0–0)
Gól: Savic (75. – öngól), ill. Saúl (56.)

Roma–Qarabag 1–0 (0–0)
Gól: Perotti (54.)

A csoport végeredménye: 1. Roma 11, 2. Chelsea 11, 3. Atlético 7, 4. Qarabag 2

D csoport:
Barcelona–Sporting 2–0 (0–0)
Gól: Alcácer (59.), Mathieu (90+1. – öngól)

Olimpiakosz–Juventus 0–2 (0–1)
Gól: Cuadrado (15.), Bernardeschi (90.)

A csoport végeredménye: 1. Barcelona 14, 2. Juventus 11, 3. Sporting 7, 4. Olimpiakosz 1

A csoportok első két helyezettje a nyolcaddöntőben folytatja, a harmadik helyezettek az Európa Ligába kerülnek át.

Amint tehát látható, három BL-nagyágyú, a Bayern, a Chelsea és a Juventus is csoportmásodikként lépett tovább.

Mindent egy helyen az Eb-ről