Svédország győzelme a világbajnoknak jött a legrosszabbul

fbl Horizontal
Sweden's defender Andreas Granqvist (C) gestures after scoring a penalty during the Russia 2018 World Cup Group F football match between Sweden and South Korea at the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod on June 18, 2018. / AFP PHOTO / Johannes EISELE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának második mérkőzésén Svédország válogatottja 1-0-ra legyőzte Dél-Koreát. A skandináv együttes nem játszott meggyőzően, de egy videobírózás után megadott tizenegyessel végül legyűrte az ázsiai csapatot, és így a németeket 1-0-ra legyőző Mexikóval holtversenyben vezeti a csoportot.

Az F csoportban rögtön az első meccsen borult minden, Mexikó ugyanis legyőzte a címvédő Németországot, így a Dél-Korea – Svédország összecsapástól sem lehetett tudni, hogy mit várjon az ember.
Nem indult eget rengető iramban a mérkőzés, az első percekben az ázsiai együttes jóval aktívabb volt, de a svédek előtt adódott nagyobb lehetőség, viszont Marcus Berg rossz döntést hozott. Majd a 18. percben a középhátvéd Andreas Granqvist merészkedett előre, szépen kapta vissza Bergtől a labdát, de a koreai védő tökéletes ütemben becsúszva tisztázott. Két perccel később ismét Berg volt a főszereplő, 6 méterről lőhetett úgy, hogy égen-földön senki sem zavarta, de Cso kapus óriási bravúrral védte a ziccert.

Átvették az irányítást a skandinávok, egy szöglet után újabb lehetőség adódott Berg előtt, de Kim Joung Kvon önfeláldozóan belevetődött a lövésbe. Ő volt az, aki egyébként korábban Granqvist elől is mentett, remekül játszott. A koreaiak szinte csak a kontrákban bíztak, a 34. percben Szon révén vezettek is egy ígéreteset, de a Tottenham támadójának a beadása Granqivst lábát találta el. Leült a tempó,

egészen a 42. percig kellet várni az újabb említésre méltó momentumig: ekkor Berg kapott egy jó indítást, amit maga elé tett mellel, de annyira kisodródott, hogy ugyan el tudta pöckölni a labdát Cso mellett, de elgurult a kapu előtt.

Majd Forsberg esett nagyot a 16-oson belül, de néma maradt a salvadori Aguilar bíró sípja. Ezt követően Granqvistnak volt még egy lapos lövése, amire Cso könnyen leért, majd Claesson bólintott fölé, ezzel pedig véget is ért az első félidő érdemi része.

A második játékrész is svéd akcióval indult, Berg gurított vissza a tizenhatos széléről, de Forsberg fölé trafált. Nem váratott magára sokat a koreai helyzet sem, egy beadás után Ku fejelhetett tisztán, viszont csak az oldalhálót találta el. A túloldalon Larsson szabadrúgására Forsberg érkezett, de Cso pont jó helyen állt.

A 62. percben aztán Claesson esett nagyot a tizenhatoson belül, Aguilar először továbbot intett, majd rászóltak a videós központból, hogy érdemes lenne visszanézni az esetet. A derék salvadori így is tett, majd megadta a tizenegyest, amit végül a 65. percben Granqvist higgadtan értékesített, vezetett Svédország.

A csapatkapitány egyébként 2006 óta az első svéd játékos, aki betalált egy világbajnokságon, akkor a legendás Henrik Larsson volt eredményes.

A gól után visszaállt a svéd válogatott, átadta a területet Dél-Koreának és rendkívül passzívan futballozott, de az ázsiai csapat nem jelentett túl nagy vesélyt Olsson kapujára. Általában az utolsó passzokba hiba csúszott és a tizenhatos környékén elfogyott a tudomány. A 92. percben adódott a koreaiak előtt a legnagyobb lehetőség, de Wang hatalmas helyzetben mellé fejelt. A svédek ezután megúsztak még egy szögletet, így végül energiatakarékos módban is begyűjtötték a három pontot és Mexikóval karöltve vezetik az F csoportot, ami Németországra nézve nem túl hízelgő, egyben a világbajnok kisebb bajba is került.

Élő közvetítésünket ezen a linken olvashatják el.

1Sípszó (kezd + vég)
12Sárga lapShin-Wook Kim
13Sárga lapShin-Wook Kim
29CsereJoo-Ho Park
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
55Sárga lapHee-Chan Hwang
55Sárga lapHee-Chan Hwang
61Sárga lapViktor Claesson
61Sárga lapViktor Claesson
65Belőtt 11-esAndreas Granqvist
67CsereShin-Wook Kim
73CsereJa-Cheol Koo
77Csere
80CsereSebastian Larsson
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-4-2
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Marokkó 3 2 0 1 4-1 3 7
D
GY
GY
2.
Horvátország 3 1 0 2 4-1 3 5
D
GY
D
3.
Belgium 3 1 1 1 1-2 -1 4
GY
V
D
4.
Kanada 3 0 3 0 2-7 -5 0
V
V
V

Mindent egy helyen az Eb-ről