Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Döbbenetes módon esett ki a Bajnokok Ligájából a német bajnok

Soccer - 1992-93 - Hamburger SV - VfB Stuttgart 1-1 1. Fußball-Bundesliga 1. Fußball Bundesliga BL erste Liga 1990er Jahre 90er Jahre Aktion Fußball Historisch Parade Personen SPORT SPO Sportarchiv Torhüter ganze Figur prohistmatspo action soccer FULL-LEN
German Bundesliga - 1992-1993 - Hamburger SV v VfB Stuttgart 1-1 - Goalkeeper Eike Immel saves the ball. In the background are Eyjoelfur Sverrisson (L, VfB) and Michael Spies (HSV).
Vágólapra másolva!
Manapság, amikor négy német, angol, olasz és spanyol csapat van „alanyi jogon" a Bajnokok Ligája csoportkörében, nehéz elképzelni, hogy az első ilyen néven rendezett sorozatban a csoportkör előtt két fordulóval az volt a kérdés, hogy a német vagy az angol bajnok fejezi be a szereplését szeptember végén.

Nem volt ez olyan régen, hiszen 1992 nyarán rajtolt először a Bajnokok Ligája, akkor még csak a bajnokságok aranyérmeseivel. És csoportba csak a legjobb nyolc között sorsolták a csapatokat.

Szavazzon!

Ön szerint melyik Bajnokok Ligája volt a "jobb"?

A korábbi szakaszban vaksorsolás után egyenes kieséses párharcokat vívtak. Így fordulhatott elő, hogy a legjobb 16 közé jutásért például a

  • Lech Poznan-Skonto Riga
  • Rangers-Lyngby
  • Kuusysi-Dinamo Bucuresti
  • Sion-Szimferopol

mérkőzések mellett

összejött egy VfB Stuttgart- Leeds United csata.

A Stuttgart 1992-ben szerezte második Bundesliga bajnoki címét. Méghozzá elképesztő izgalmak után, ugyanis a záróforduló előtt csak második volt, de a listavezető Frankfurt kikapott a kieső Hansa Rostocktól. A Stuttgart bajnokcsapatának tagja volt a két évvel korábban világbajnoki címet szerző Guido Buchwald, a későbbi aranylabdás Matthias Sammer, a Bayernnel nagy sikereket elérő Thomas Strunz és Fritz Walter, aki abban az évben gólkirálya lett a Bundesligának.

Christoph Daum 1992-ben a Vfb Stuttgart edzője volt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

És itt szerepelt az a Slobodan Dubajic, aki stabil kerettagja volt a jugoszláv válogatottnak, ott is lett volna a nyári Eb-n, ám az utolsó pillanatban a délszláv háború miatt (egyébként érthetetlen módon) kizárták csapatát.

Egyébként a Salátástállal ünneplő játékosok között csak két külföldi volt, a már említett Dubajic és az izlandi Eyjólfur Sverrisson. A sváb gárda nagyon készült az első Bajnokok Ligája összecsapásra, bár az angol csapat volt a párharc esélyese. Akik emlékezetes összecsapásokra számítottak, nem is csalódtak. Annak ellenére, hogy sem a Leeds, sem a Stuttgart neve nem elsőként ugrik be, ha a történelem legnagyobb angol és német csapatairól esik szó.

Ám ez két olyan együttes volt, amely országa tipikus futballstílusát képviselte.

Ennek megfelelően Németországban a meccs során egyre gyorsabb, dinamikusabb, erőteljesebb Stuttgartot láttunk és egy beszorult Leedset. És a megszokott (akkor még megszokott) forgatókönyv szerint a VfB a hajrában bedarálta az angolokat. Fritz Walter a 63. és a 68. percben talált be, Andreas Buck pedig a 83. percben 3-0-ás komoly előnnyel mehetett a német bajnok Angliába.

Ahol azt láttuk, amit akkor szoktunk látni, amikor egy szigetországbeli csapat óriási hátrányt szeretne ledolgozni.

Őrült tempóban kezdett a Leeds,

és Speed góljával nagyon gyorsan csökkentette is a hátrányát.. Ám a németes küzdőszellemnek köszönhetően bő félóra után már biztos továbbjutónak tűnt a Stuttgart. Az a Buck egyenlített, aki az első találkozón beállította a végeredményt. Ha ezt a meccset nem Angliában vívják, biztos, hogy eldőltnek tekintette volna mindenki a továbbjutást. Hiszen a Leedsnek a hátralévő szűk egy órában legalább négy gólt kellett lőnie. Ám a folytatás minden elképzelhető forgatókönyvön kívül eső eseményeket hozott. Mielőtt erre kitérnénk, nézzük a Stuttgart kezdőcsapatát:

Immel - Frontzeck - Buchwald, Dubajic, Schaefer – Buck, Gaudino, Kögl, Strunz – Sverrisson, Walter.

McAllister még az első félidőben ismét vezetéshez juttatta a Unitedet, ám a második játékrésznek úgy mentek neki a felek, hogy a németek még kaphatnak két gólt, akkor is ők a továbbjutók. Őrült iramot diktált a Leeds, tényleg levegőhöz sem jutottak a vendégek. És a kívánt három gólból egy megszületett a 67. percben Eric Cantonának köszönhetően, majd a 80. percben Chapman is betalált. 4-1, 10 perccel a vége előtt. Egy őrült közönség által támogatott csapat extázisban játszva próbálta kivégezni vergődő ellenfelét. A vendégcsapat edzője, Christopher Daum az ilyenkor szokásos egyetlen fegyverhez nyúlt:

két cserével próbálta fékezni az ellenfelet.

Támadók helyett védőket hozott be. Előbb Fritz Walter helyére küldte be Adrian Knuppot, majd a következő játékmegszakításnál Gaudino helyére Jovica Simanicot. Knupp új igazolása volt a csapatnak, Simanicot meg gyakorlatilag nem is ismerte az edző.

Eike Immel, a Vfb Stuttgart kapusa és az izlandi Eyjoelfur Sverrisson is főszereplője volt az 1992-es Leeds elleni BL-párharcnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Werner Baum

Utóbbit ugyanis az amatőrcsapattól kapta kölcsön, és ezekben az elkeseredett pillanatokban a behozatalával csak egy igazi célja volt: teljen az idő. Mindegy hogyan. És talán még az is szempont lehetett, hogy Simanic nem csak honfitársa volt a védelem oszlopának Dubajicnak, hanem ugyanonnan, Nagybecskerekből származtak mindketten. Így nem voltak nyelvi nehézségeik, ha meg kellett beszélniük: ki rúgja fel a labdát a lelátóra.

Simanic ezt megelőzően egy percet nem játszott a Stuttgart profi csapatában. És ez után sem. Sőt, a Bundesligában sem lépett soha pályára.

Németországon kívül még próbálkozott Portugáliában, a Benficánál kétszer eljutott a cserepadig, és a Boavista mezében volt öt bajnokija. Ezen külhoni próbálkozásokon kívül otthon játszogatott, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Senki nem emlékezne rá, ha ezen a mérkőzésen nem jön be hét percre. A cserék után az utolsó percekben ebben az összeállításban próbálta megóvni kapuját a góltól a német csapat:

Immel – Frontzeck – Buchwald, Dubajic, Simanic, Schaefer – Buck, Knupp, Strunz, Kögl – Sverrisson.

Óriási, heroikus küzdelemben a Stuttgart megőrizte az 1-4-et, így 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal jutott tovább.

Csakhogy.

A lefújás után az első lehiggadt ember szembesítette a stuttgartiakat egy (számukra) lesújtó ténnyel. A második vendégcsere után ugyanis a pályán lévő 11 stuttgarti közül Dubajic jugoszláv, Sverrisson izlandi, az első csereember Knupp svájci, és a második csereember, Simanic szintén jugoszláv volt.

Akkoriban egy csapatban egyszerre csak három külföldi állampolgár lehetett a pályán.

A helyzet különös tragédiája az volt a németek számára, hogy az egész profi keretben csak három külföldi volt, egyikük az a Knupp, aki svájciként német anyanyelvű volt. Hozzájuk csatlakozott e találkozó erejéig az amatőr jugoszláv fiú. Amint szembesültek a szabályszegés tényével, a VfB vezetői rögtön tudták, hogy a pályán elért eredménnyel nem fognak továbbjutni. Számukra ekkor már a legjobb eset az lehetett, ha 3-0-al kapja meg a visszavágót a Leeds. Ez ebben az esetben meccsnullt jelentett volna. De nyilván ilyen döntés nem közvetlenül a lefújás után születik. A németek annak rendje és módja szerint haza is utaztak. És vártak.

A döntés ez a 3-0 és 0-3 lett.

Ugyanakkor nem kellett Angliába visszautazniuk a kétszer 15 perces hosszabbítás lejátszásáért.

A végén a Leeds United szurkolói örülhettek Forrás: AFP/Gerard Julien

Az UEFA ugyanis Barcelonába rendelte a két csapatot és az egy mérkőzéses párharcok szabályai szerint vívtak egy harmadik találkozót. Mintha korábban nem is találkoztak volna.

Ezen a Leeds United érvényesítette a papírformát és ugyan nem könnyen, de 2-1-re nyert és folytathatta a BL-szereplést.

A német bajnok, Stuttgart pedig október 9-én búcsút mondott a Bajnokok Ligájának.

Mindent egy helyen az Eb-ről