Vágólapra másolva!
Március 11-én az Atlético Madrid 3-2-re legyőzte a Liverpoolt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén az Anfielden. Az már korábban is tudható volt, hogy hiba volt lejátszani a meccset, most azonban kiderült, hogy a BL-meccs miatt legalább 41 ember halt meg a liverpooli kórházakban.

A márciusi találkozó után Matthew Ashton, Liverpool közegézségügyi vezetője a Guardiannek nyilatkozva elmondta, nem volt helyes döntés a mérkőzés megrendezése. Másnapra már majdnem 300 regisztrált koronavírusos eset volt a városban, ami akár a meccsnek is köszönhető.

A mérkőzés előtt a Liverpool edzője, Jürgen Klopp idiótának nevezte a szurkolókat, akik a járványhelyzetben is pacsizni akartak.

Több mint két hónappal a mérkőzés után a Sundey Times kiderítette, hogy a találkozó nagyban segítette a járvány Liverpoolban való terjedését, ráadásul 41 halálos áldozatnál közvetlenül kimutatható a kapcsolat a betegség és a mérkőzés között. Az angol lap azonban leszögezte, hogy ez a szám akár nagyobb is lehet, mert sok drukker távolabb lakik Liverpooltól, és ők csak a város környékén kórházba kerülőket vizsgálták meg.

A találkozó idejében Liverpoolban még csak tíz alatti esetszámról tudtak, Spanyolországban azonban már több mint 2000 ember kapta el a vírust, Madrid pedig a járvány gócpontjává kezdett alakulni. A meccs előtt rengetegen támadták az UEFA-t, amiért nem halasztotta el vagy tette volna legalább zárt kapussá mérkőzést.

A történet ismert. Madridból 3000 ember utazott el a liverpooli visszavágóra, ez pedig igencsak felgyorsította a járvány terjedését, ezért három nappal később fel is függesztették a Premier League küzdelmeit.

A mérkőzés után több szurkoló is nyilatkozott, aki a meccs utáni napokban lett beteg. Természetesen nem csak az Anfield volt zsúfolásig tele, de a pubok is, így ott is nagy lehetett a kockázat a fertőzésre.

Óriási hiba volt megrendezni a Liverpool-Atlético meccset Forrás: AFP/Paul Ellis

Az liverpooli mérkőzés mellett az Atalanta-Valencia találkozó is hasonló jelentőséggel bír. Február 19-én két olyan ország csapata küzdött meg egymással, amely a koronavírus-járvány európai gócpontjai. A találkozót 40 ezer ember előtt rendezték Milánóban.

A vírus ekkor már jelen volt Olaszországban, de Lombardia tartományban csak két nappal a találkozó után jelent meg, három nappal később pedig az első haláleset is megtörtént.

Giorgio Gori, Bergamo polgármestere úgy fogalmazott, hogy a mérkőzés egy biológiai bomba volt, ami után a vírus terjedése rohamosan felgyorsult.