Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája selejtezőkörének második fordulójában a Ferencváros fantasztikus játékkal 2-1-re győzött a párharc favoritjának tartott Celtic Glasgow otthonában, ezzel továbbjutott a harmadik fordulóba. Sigér Dávid már a hetedik percben megszerezte a vezetést egy bombagóllal, majd a skótok a második félidő elején egyenlítettek. Hiába támadott folyamatosan a hazai együttes, negyedórával a meccs vége előtt Tokmac lépett ki egyedül, lefutotta védőjét és egy higgadt megoldással eldöntötte a meccset.

A Ferencváros komoly sikerrel kezdte a Bajnokok Ligája selejtezősorozatát, mivel 2-0-ra legyőzte hazai pályán a svéd Djurgarden együttesét. A második körben aztán még nehezebb feladat várt a Fradira: a skót rekordbajnok Celtic otthonában kellett kiharcolni a továbbjutást. A koronavírus-járvány miatt ez a csata is egy mérkőzésen dőlt el, valamint ezt a találkozót is zárt kapuk mögött rendezték meg.

A Fradi ukrán vezetőedzője, Szergej Rebrov a Djurgarden elleni kezdőhöz képest egy helyen változtatott, Boli helyett Sigér Dávidnak szavazott bizalmat, ami később remek húzásnak bizonyult.

A Celtic az első kört kiütéssel teljesítette, 6-0-ra nyert az izlandi Reykjavík ellen, azonban a Ferencváros ellen Neil Lennon mester nem számíthatott legértékesebb játékosára, Odsonne Edouardra.

A hazaiak kezdték aktívabban a mérkőzést, Dibusz Dénesnek már a negyedik percben be kellett mutatnia első védését Forrest középre tartó bombájánál. Három perccel később Tokmac tartotta meg jól a labdát az ellenfél térfelén, majd Somáliához passzolt, de szögletre mentettek a skótok.
Isael szöglete nem volt jó, de visszakerült a labda a Fradihoz, Somália szépen fejelte le a labdát Sigér Dávidnak, ő pedig mintegy 20 méterről, tűpontosan kilőtte a jobb alsó sarkot. Vezetett a Ferencváros!

A gól után sem állt vissza a magyar bajnok, Somália iramodott meg a labdával, de az ígéretes kontrából végül nem lett semmi egy pontatlan passz miatt.

A Celtic is éledezett, a 15. percben Christie átlövését kellett blokkolnia a Fradi védelmének. A 20. percben is távolról próbálkozott a skót csapat, Ntcham kísérlete azonban elkerülte Dibusz kapuját. Némileg idegesen játszottak a hazaiak, Elhamed kemény belépője után meg is kapták az első sárga lapot.

A 30. percben nem lövéssel, hanem egy jó keresztpasszal veszélyeztetett a Celtic, Christie azonban nem találta el a beadást néhány méterre a Fradi kapujától.

Jóval többet birtokolta a labdát a skót együttes, de nehezen talált fogást a Fradi rendkívül szervezett védekezésén, ráadásul a pontatlan passzokra rendre lecsaptak ferencvárosiak.

A 38. percben Ntcham próbálkozott kapáslövéssel a tizenhatoson belülről, de rosszul találta el a szakadó eső miatt egyébként is csúszós labdát.

A 41. perc elején Elyounoussi tört befelé a bal oldalról, majd jó 25-ről tüzelt, lövése centikkel kerülte el a kaput. Szinte rögtön ezután McGregor kapott labdát a kaputól 13 méterre, amivel be is tudott fordulni, de nem helyezte jól a lövést, Dibusz könnyedén leért.

A 44. percben ismét McGregor próbálkozott, ezúttal ő is távolról, ezt már jobb helyre is lőtte, de Dibuszon nem fogott ki. Óriási nyomást helyezett a Celtic a Fradi kapujára a félidő utolsó perceiben, de a védelem és Dibusz Dénes is állta a sarat, így 1-0-s Ferencváros-előnnyel ért véget az első félidő.

Sigér Dávid bombájával 1-0-ra vezetett félidőben a Fradi Forrás: MTI/EPA/Reuters/Russel Cheyne

A második félidőben folytatódott a Celtic-fölény, de továbbra is csak távolról tudtak próbálkozni a hazaiak. Aztán az 54. percben ez meg is hozta a gyümölcsét számukra, igaz, ehhez kellett egy jó adag szerencse is: Ryan Christie tekert kapura ballal, ami megpattant Kovacsevics fején, Dibusz pedig hiába nyújtozott, nem érhette el a fölötte behulló labdát. Sajnos itt elpártolt a szerencse a Fradi mellől.

Az 58. percben viszont visszaszegődött, Ntcham remek kapáslövése a felsőlécről pattant ki. Egy percre rá Elyounoussi lőtt éles szögből, Dibusz bravúrja kellett a szöglethez.

A 63. percben aztán gólt lőtt a Celtic, de lesről. Ezután a Fradi védekezése tökéletesen működött, ezzel nehezen boldogult a skót bajnok. A 74. percben aztán a Ferencváros is eljutott a hazai kapuig, de Tokmac gurítását védte Barkasz.

Egy perccel később viszont már nem hibázott a norvég csatár:

egy jó felszabadítás után került elé a labda, a versenyfutást megnyerte a védőjével szemben, majd Barkasz lábai között a kapuba passzolt. Ismét a Fradinál volt az előny!

Neil Lennon cserékkel igyekezett felrázni csapatát, Ntcham pedig távolról tesztelte Dibuszt, aki ezúttal is a helyén volt. A hajrában az első félidő végéhez hasonló offenzívába kezdett a Celtic, a Fradi gyakorlatilag 10 emberrel védekezett, de továbbra is fegyelmezetten. A játékvezető öt percet hosszabbított - ebből majdnem hat lett - ez alatt a Celtic már nem tudott kialakítani.

Ez pedig azt jelentette, hogy a Fradi óriási bravúrt végrehajtva 2-1-re győzött a toronymagas esélyes otthonában és továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körébe!

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló:
Celtic Glasgow (skót)-Ferencváros 1-2 (0-1)
Celtic Park, zárt kapus, v.: Allard Lindhout (holland)
gólszerzők: Christie (53.), illetve Sigér (7.), Nguen (75.)
sárga lap: Elhamed (27.), Brown (62.), illetve Haratyin (40.), Sigér (62.), Blazic (66.)

Celtic Glasgow:
Barkasz - Elhamed (Frimpong, 78.), Julien, Ajer, Taylor - Brown, C. McGregor - Forrest (Ajeti, 78.), Christie, Elyounoussi - Ntcham

Ferencváros:
Dibusz - Botka, Kovacevic, Blazic, Civic - Sigér, Haratyin, Somália - Isael (Boli, 71.), Nguen (Skvarka, 80.), Uzuni (Laidouni, 86.)

Lang Ádám csapata, a ciprusi Omonia Nicosia hosszabbításban 2-0-ra nyert a Legia Warszawa otthonában.

A magyar válogatott védő végigjátszotta a mérkőzést.

Az előző idényben főtáblás Dinamo Zagreb és a román bajnok CFR Cluj fordulatos mérkőzést játszott egymással: a kolozsvári együttesből Ciprian Ioan Deac 1-0-s horvát vezetésnél büntetőt rontott, csapata később így is egyenlített, a zágrábiak azonban tíz emberrel játszva ismét előnybe kerültek. A Cluj a rendes játékidő ráadásában újra egalizált, ám a hosszabbítást és a 11-es párbajt követően mégis a vendégek örülhettek.
A továbbjutásról egy mérkőzés dönt, amelyet a koronavírus-járvány miatt minden helyszínen zárt kapuk mögött rendeznek. A harmadik forduló sorsolását hétfőn, a negyedikét kedden tartják. A vesztesek az Európa-liga selejtezőjében folytatják szereplésüket.

További eredmények, Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló:
Legia Warszawa (lengyel)-Omonia Nicosia (ciprusi) 0-2 (0-0, 0-0, 0-1) - hosszabbítás után
CFR Cluj (román)-Dinamo Zagreb (horvát) 2-2 (0-1, 2-2, 2-2) - tizenegyesekkel: 5-6
PFK Ludogorec (bolgár)-FC Midtjylland (dán) 0-1 (0-0)
Dinamo Breszt (fehérorosz)-FK Sarajevo (bosnyák) 2-1 (1-1)
Young Boys (svájci)-KÍ Klaksvík (feröeri) 3-1 (0-0)
NK Celje (szlovén)-Molde FK (norvég) 1-2 (1-0)
Qarabag FK (azeri)-Sheriff Tiraspol (moldovai) 2-1 (1-0)
FK Suduva (litván)-Makkabi Tel Aviv (izraeli) 0-3 (0-1)
Lokomotiv Zagreb (horvát)-Rapid Wien (osztrák) 0-1 (0-1)
AZ Alkmaar (holland)-Viktoria Plzen (cseh) 3-1 (0-0, 1-1, 2-1) - hosszabbítás után
PAOK Szaloniki (görög)-Besiktas (török) 3-1 (3-1)
KF Tirana (albán)-Crvena zvezda (szerb) 0-1 (0-0)