Hősiesen küzdött, de hosszabbításban kikapott a Telekom Veszprém a BL elődöntőben

EHF Champions League Final4: THW Kiel - Veszprém (HUN) Horizontal
Kiel's Hendrik Pekeler (2ndL) vies with Veszprem's Blaz Blagotinsek (L) and Veszprem's Rogerio Moraes Ferreira (R) during the semi-final handball match THW Kiel vs Telekom Veszprem HC at the EHF Pokal men's Champions League Final Four competition on December 28, 2020 in Cologne, western Germany. (Photo by Ina Fassbender / AFP)
Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém elképesztő mérkőzésen, hosszabbítás után 36-35-re kikapott a német THW Kiel ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjának négyes döntőjében. A magyar csapat kedden a bronzéremért léphet pályára a francia Paris St. Germain ellen.

David Davis csapata számára legutóbbi Kiel elleni BL-mérkőzése kellemes, legutóbbi kölni találkozója kellemetlen emlék lehet. Szűk egy hónappal ezelőtt a Veszprém hazai pályán 41-33-as, kiütéses győzelemmel hangolt a Final Fourra. Ugyanakkor amikor legutóbb a Rajna partján járt, akkor a Vardar Szkopje úgy tudta legyőzni az Építőket, a döntőben hogy a mieink valamivel esélyesebbek voltak a trófeára.

A Veszprémnek sokáig nem ment a játék a Kiel nyitott védekezése ellen Forrás: AFP/Ina Fassbender

A magyar csapat 20 fős, bő keretéből ezúttal Rasmus Lauge és Manuel Strlek sérülés, Ligetvári Patrik rossz vértesztje, Székely Márton pedig taktikai okok miatt maradt ki. Filip Jícha, a Kiel vezetőedzője továbbra sem számíthatott a sérült Nikola Bilykre, valamint Magnus Landinra és Pavel Horákra sem, így a Barcelona-PSG-hez hasonlóan ezúttal is érződött némi különbség a két kispad hossza között.

Ennek ellenére mégis a Kiel kezdte jobban a rangadót. Rune Dahmke góljával az ellenfél szerezte meg a vezetést. Petar Nenadic sok hibával kezdte a mérkőzést, eladott labdáiból a német csapat könnyedén tartotta az előnyét. 3-3 és 5-5 után rendre a Kiel tudott vagy gyors gólokat szerezni, vagy Niclas Ekberg hétmétereseivel eredményes lenni.

David Davis 10-6-os hátrányban kért időt. A mieink védekezése sokáig ezután sem akart összeállni, Sander Sagosen találataival húsz perc után 14-10-re állt a két együttes. Egy újabb eladott labda után szerzett üres kapus góllal már öttel vezetett a Kiel, a Veszprém kénytelen volt második idejét is elhasználni. (10-15)

A Kiel uralta a mérkőzést, a Veszprémnek nem ment a játék az első félidőben Forrás: AFP/Ina Fassbender

Ez az egy perces szünet sem segített a Veszprémen, Hendrik Pekeler negyedik gólját követően egyre komolyabb bajba került az Építők. A Kiel nyitott védekezésével nagyon meggyűlt a baja a kicsit esetlegesen támadó magyar csapatnak. Vuko Borozan a 28. percben egy tíz percen át tartó gólnélküli szériát tört meg. (11-17) A szünetre feljött 18-13-ra a Veszprém, és Sagosen kiállítása miatt emberelőnyben kezdhette meg a második félidőt.

A találkozó úgy folytatódott a térfélcsere után, ahogyan az első véget ért: Gasper Marguc góllal. A szlovén jobbszélső 1000. Veszprém-mezben dobott találatára Domagoj Duvnjak és Pekeler is tudott válaszolni. (15-21) Közben Niklas Landin és Rodrigo Corrales egy-egy óriási védéssel jelezte, miért tartoznak a világ legjobb kapusai közé.

Omar Yahia és Andreas Nilsson gyönyörű összjátéka jelezte, hogy nem a Veszprém felejtett el kézilabdázni, hanem a Kiel védekezése kényszeríti hibákra a bakonyiakat. A 40. percben Yahia két bombagóljával a mieink 22-19-re feljöttek. Corrales bravúrja után Lékai Máté is be tudott találni. Jíchának 22-20-nál időt kellett kérnie.

Gasper Marguc 1000. gólját is megszerezte a Veszprém csapatában Forrás: AFP/Ina Fassbender

Duvnjak vezetésével a Kiel nem adta könnyen magát, de ekkor már nagyon benne volt a fordítás a játék képében. Vuko Borozan találatát követően a 45. percben egy gólra feljött a Veszprém. Egy támadóhibát és Duvnjak kiállítását követően az egyenlítés is összejött, ismét Borozan volt eredményes. (24-24) A Kiel teljesen elvesztette a fonalat, Marguc góljával először vezetett a mérkőzésen a Veszprém - mindez 20-14-es kieli előnyt követtően.

Corrales elképesztő védései mellett a rég nem látott jó formában játszó Lékai, Manaskov és Borozan is a kapuba találtak. Tíz perccel a vége előtt Jícha immáron 28-24-es veszprémi vezetésnél volt kénytelen kikérni utolsó időkérését. A németek nyolc perces gólcsendjét Dahmke törte meg. Miután Wiencek és Duvnjak is bevette az üres kaput, szoros végjátékra készülhettünk. (28-27)

Az utolsó szakaszra Lékai helyére visszatért Nenadic. Ennek ellenére Sander Sagosen hat perccel a vége előtt kiegyenlített, sőt a norvég világsztár a vezetést is visszaszerezte csapatának. (28-29) A Kiel egy 5-0-s szériával került előnybe. Landin félelmetes védését követően a Kiel a kétgólos vezetésért támadott, de hét mezőnyjátékossal támadva eladták a labdát, így Yahia egyenlített.

Elképesztő, honnan jött vissza a Veszprém a Kiel ellen szinte egy szemvillanás alatt Forrás: AFP/Ina Fassbender

Duvnjak labdaszerzését követően a Kiel a győzelemért támadhatott, Corrales védett és eldobta a labdát. Büntetőt nem kapott érte az ellenfél, csak egy időn túli szabaddobást, amit Sagosen nem tudott bedobni.

A rendes játékidő 29-29-es döntetlennel ért véget, jöhetett a kétszer öt perces hosszabbítás.

Yahia góljával a Veszprém tudta magához ragadni a kezdeményezést, de Weinhold hamar válaszolt.

A gólgazdag hosszabbítás első félidejében Lékai és Marguc is betalált, valamint Wiencek piros lapja után Kentin Mahé hétméteresből tartotta elől a mieinket (33-32) Három másodperccel a térfélcsere előtt Nenadic elképesztően fontos gólt szerzett, így kétgólos előnyben kezdhette a második öt percet az Építők.

A Kielnek innen még egyszer volt visszaút: Pekeler duplájával 34-34-re egyenlített az ellenfél. Egy veszprémi szabálytalanság után Ekberg góljával a THW ismét átvette a vezetést. Mahé hétméteresből egyenlített, így a ráadás utolsó percét is döntetlennel kezdhették a felek. Ezt Blaz Blagotinsek kiállítása miatt emberhátrányban volt kénytelen végigjátszani a Veszprém.

Alig fél perc volt hátra, amikor Ekberg ismét betalált. Mint később kiderült, ez volt a mindent eldöntő gól.

A Veszprém hősiesen küzdött, de 36-35-re kikapott a Kieltől.

David Davis csapata kedden 18:00-tól a bronzéremért lép pályára, az ellenfél a PSG lesz.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő
Telekom Veszprém - THW Kiel (német) 35-36 hosszabbítás után (13-18, 29-29, 34-32)
korábban:
Barcelona (spanyol) - Paris Saint-Germain (francia) 37-32 (18-14)
a keddi program:
a 3. helyért:
Telekom Veszprém - Paris Saint-Germain 18.00
DÖNTŐ:
Barcelona-THW Kiel 20.30

Mindent egy helyen az Eb-ről