Vágólapra másolva!
A japán kormány arra kéri a tokiói olimpia és paralimpia sportolóit és a külföldről érkező személyeket, hogy az adott országból való indulástól számított 96 órán belül kétszer is vessék alá magukat koronavírustesztnek.

A kormány által vezetett testület által még tavaly decemberben kiadott jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az utazókat az indulás után 72 órán belül egyszer tesztelni kell. A források szerint a többszörös negatív teszt követelménye szigorúbbá teszi az egészségügyi szűrést a Japánba való belépési folyamat során.

A nyári olimpiai játékok sportolóit és egyéb résztvevőit a repülőtéren is tesztelni fogják, amikor megérkeznek Japánba.

Ezen a héten derül ki, hogy pontosan milyen szabályok mentén tesztelik majd a tokiói olimpiára érkező személyeket Forrás: AFP/Charly Triballeau

A kérdést szerdán, egy közös online értekezleten fogja megvitatni a játékok koronavírussal foglalkozó testülete, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság és helyi szervezőbizottságok, valamint a tokiói városvezetés és Japán kormánya.

A tokiói játékok COVID-19 forgatókönyvének második kiadását a tervek szerint szerdán és pénteken teszik majd közzé.

A szervezők azt már eldöntötték, hogy a sportolókat Japánba érkezésük után naponta tesztelik, miközben lehetővé teszik számukra, hogy edzésen vagy versenyeken vegyenek részt a 14 napos karantén alatt is, feltéve, hogy mozgásuk az olimpiai falu mellett az edzéseik és a versenyeik helyszínére korlátozódik.

A NOB tagjait, a nemzeti olimpiai bizottságok képviselőit, a nemzetközi sportági szövetségek tagjait és a médiamunkásokat naponta tesztelik az első három napban Japánban.

Ezeket a személyeket ritkábban kell tesztelni, négy-hét naponta, a sportolókkal való kapcsolat szorosságától függően. Teszteléssel és a nyilvánossággal való kapcsolattartás korlátozásával ezek a résztvevők továbbra is képesek lesznek dolgozni a kezdeti karanténidőszakuk alatt is.

FORRÁS

Mindent egy helyen az Eb-ről