Djokovic ötszettes drámában jutott be a US Open döntőjébe, és már csak egy győzelemre van a rekordtól

tennis Horizontal
Serbia's Novak Djokovic celebrates after winning his 2021 US Open Tennis tournament men's semifinal match against Germany's Alexander Zverev at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York, on September 10, 2021. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Vágólapra másolva!
A világelső Novak Djokovic ötszettes mérkőzésen győzte le az amerikai nyílt teniszbajnokság elődöntőjében az olimpiai bajnok Alexander Zverevet, és bejutott a döntőbe, ahol Danyiil Medvegyev ellen megszerezheti karrierje 21. Grand Slam-trófeáját.

A tokiói olimpián aranyérmes Zverev az ötkarikás játékok elődöntőjében legyőzte Djokovicot, azonban a szerb teniszező ezúttal visszavágott német ellenfelének. Az első szetett a 24 éves tehetség nyerte 6:4-re, miután két bréklabdájából egyet kihasznált. A második játszmában Djokivic hamar tudott brékelni és 6:2-vel egyenlített. A következő szettben mindkét teniszezőnek három bréklehetősége volt, ebből Djokovic tudott egyet kihasználni, így 6:4-gyel fordított. Zverev azonban nem omlott össze, a negyedik játszmában fogadóként 14 pontot nyert meg, míg Djokovic csak ötöt, ez pedig azt eredményezte, hogy sor került egy mindent eldöntő, ötödik szettre.

A német játékos a döntő játszmában újra abba a hibába esett, mint a meccs elején, ugyanis a megnyert szett után ismét azonnal elveszítette a saját adogatójátékát, innen pedig már nem volt visszaút. Djokovic 3:0 után másodszor is elvette riválisa adogatását, és a dupla brékelőny birtokában 6:2-vel övé lett a játszma és ezzel maga a mérkőzés is.

A másik, korábban rendezett elődöntős mérkőzésen a második helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyev három szettben (6:4, 7:5, 6:2) győzött a kanadai Félix Auger-Aliassime ellen, így vasárnap Djokovic-Medvegyev fináléra kerül sor a US Openen.

A világelső szerb a naptári Grand Slamre hajt, vagyis győzelme esetén elmondhatja magáról, hogy 2021-ben mind a négy nagy tornát (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) megnyerte. Ha Flushing Meadowsban is diadalmaskodik, a belgrádi teniszező lehet Rod Laver 1969-es menetelése óta az első, aki egy évben mind a négy nagy verseny trófeáját begyűjti.

Végső sikere ennél is nagyobb szenzációt jelenthet, ugyanis ez lehet pályafutása 21. Grand Slam-trófeája, amellyel egyedüli rekorder lenne a férfiaknál, megelőzve a szintén 20-nál tartó Roger Federert és Rafael Nadalt.

US Open, New York - Férfi egyes, elődöntő:
Djokovics (szerb, 1.) - A. Zverev (német, 4.) 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2
Korábban:
Medvegyev (orosz, 2.)-Auger-Aliassime (kanadai, 12.) 6:4, 7:5, 6:2

Döntő:
Djokovics (szerb, 1.)-Medvegyev (orosz, 2.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!