Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

A TikTok-on radikalizálódott azaz iszlám terrorista, aki egy kórház felrobbantását tervezte az Egyesült Királyságban

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A dzsihadizmust és az antiszemitizmust népszerűsítő TikTok-videókon radikalizálódott iszlám terrorista terve az volt, hogy felrobbantja a bombát, majd késsel minél több embert megöl, aztán egy lőfegyverutánzattal arra ösztönzi a rendőröket, hogy lőjék le őt – derült ki tegnap este.
Vágólapra másolva!

2023. január 20-án a 28 éves Mohammad Sohail Farooq ápoló hallgató a kora reggeli órákban egy házilag készített, működőképes bombát vitt a saját munkahelyére a West Yorkshire állambeli St James kórházba, amelyet a 2013-as bostoni maratonon három ember megölésére használt szerkezet mintájára készített, de kétszer annyi robbanóanyaggal. Farooq terve az volt, hogy felrobbantja a bombát, majd késsel megöl minél több embert, aztán egy lőfegyverutánzattal arra ösztönzi a rendőröket, hogy lőjék le őt.

Jonathan Sandiford KC ügyész szerint „két szerencse is közbeszólt”, hogy a tervezett támadást aznap megakadályozták.

Az első az volt, hogy a bombariadóra felszólító üzenetet, amelyet egy szolgálaton kívüli nővérnek küldött SMS-ben, csaknem egy órán keresztül nem vették észre, és a remélt teljes körű kiürítés sem történt meg.

Az ügyész szerint Farooq ezt látva távozott, de nem sokkal később visszatért egy új tervvel: 

a kórházi kávézóban várja meg a személyzet műszakváltását és akkor felrobbantja fel a szerkezetet.

Sandiford elmondta, hogy ekkor „a szerencse ismét közbeszólt”, mert egy fiatalember – Nathan Newby – a kórház előtt cigarettázott és „észrevette, hogy valami nincs rendben a vádlottal”, így ahelyett, hogy elsétált volna, beszélgetni kezdett vele.

Ez az egyszerű kedvesség sokak életét mentette meg azon az éjszakán, mert ahogy a vádlott később elmondta az őt letartóztató rendőröknek, Newby-nek sikerült »lebeszélnie« a merényletről."

A sheffieldi bíróság szerint Farooq 30 dzsihadista és antiszemita üzenetet tartalmazó TikTok-videót nézett meg. Az egyik videóban, amely a Millatu Ibrahim nevű csoporttól származott, egy prédikátor azt mondta: „A karddal megalapozzuk az iszlámot, kényszerítve őket a vallás elfogadására. Ne féljetek attól, hogy terroristának neveznek benneteket.”

Az ügyészek szerint Farooq eredetileg a RAF Menwith Hillt akarta megtámadni – egy észak-yorkshire-i katonai bázist, amelyet az Egyesült Államok használ. A férfi mobiltelefonjának és autójának mozgása azt mutatta, hogy a letartóztatását megelőző 10 napban legalább kétszer járt Menwith Hill környékén.

Farooq tagadta a terrorcselekmények előkészítését, védőügyvédje, Gul Nawaz Hussain KC pedig azt mondta az esküdteknek, hogy Farooq nem szélsőséges, hanem egy „problémás ember”, akit „mélyen gyökerező harag és sérelem” motivált a kollégáival szemben.

Kedden az esküdtszék kevesebb mint kétórás tanácskozás után ítélte el őt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről