Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Holland Nagydíj időmérő edzését a McLaren brit pilótája, Lando Norris nyerte, aki így pályafutása során összesen negyedszer, Zandvoortban először indulhat az élről vasárnap, a futamon. Az időmérő második szakaszában egy-egy Mercedes és Ferrari kiesése okozott meglepetést.

A nyári szünetet követő első Forma-1-es versenyhétvégén három különböző pilóta (Lando Norris, George Russell és Pierre Gasly) nyerte a három szabadedzést Zandvoortban. Az F1-es Holland Nagydíj időmérő edzése ilyen előjelek után, a balesetet szenvedett Logan Sargeant nélkül, szeles, de az előzetesen jósoltaktól eltérően száraz körülmények között kezdődhetett el. A 18 perces első szakaszban Max Verstappen maradt a legtovább a bokszutcában, a kijövetelekor, nyolc perc után a közepes keverékű gumikon köröző Lewis Hamilton vezetett 1:11,375 perces időeredménnyel. A hajrában a McLarenek, Verstappen és Hamilton sem akartak javítani, így végül Sergio Pérez 1:11,066-os idővel nyerte a Q1-et George Russell és a két Ferrari előtt. Daniel Ricciardo, Esteban Ocon és a két Sauber búcsúzott a garázsban maradt Sargeant mellett.

Forma-1, F1, Holland Nagydíj, 2024, Zandvoort, Daniel Ricciardo, időmérő
Daniel Ricciardo továbbjutása 111 ezreden múlott az F1-es Holland Nagydíj időmérőjének első szakaszában
Fotó: Patrick Post / POOL / AFP

A 15 perces Q2-et a McLarenek kezdték a leggyorsabban, az első gyors körök után Lando Norris kilenc ezreddel vezetett Oscar Piastri előtt. A folytatásban ők az élen is maradtak, azonban továbbra is javult a pálya, így elsősorban a mezőny második felében komoly változások történtek. 

Hamilton viszont nem tudott javítani, ez pedig a továbbjutásába került: 

Carlos Sainz, Cunoda Juki, Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen mellett meglepetésre a Mercedes brit pilótája esett ki a Q2-ben.

Forma-1, F1, Holland Nagydíj, 2024, Zandvoort, Lando Norris, McLaren, időmérő
Lando Norris volt a leggyorsabb a zandvoorti Q2-ben, majd a Q3-ban is
Fotó: NurPhoto via AFP / Jakub Porzycki / NurPhoto

Nem lett szoros az F1-es Holland Nagydíj időmérője

Az ígért eső nem érkezett meg a 12 perces Q3 során sem. Az etapbeli első gyors körök után Norris 1:10,074 perces idővel állt az élre, mögötte Piastri és Verstappen volt a sorrend, de másfél tizeden belül volt ez a hármas. Az utolsó másodpercekben aztán Verstappen hibázott, de egy ideig így is az élre állt, ez viszont nem volt elég a pole-hoz: 

Norris 356 ezreddel, 1:09,673-as idejével megelőzte a hollandot, övé lett az első rajtkocka. 

A második sorból Piastri és Russell, a harmadikból Pérez és Leclerc, a negyedikből Alonso és Albon, az ötödikből Stroll és Gasly rajtolhat. Lando Norris első alkalommal szerzett pole pozíciót Zandvoortban.

A Forma-1-es Holland Nagydíj hétvégéje a 72 körös futammal vasárnap 15 órától zárul.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!