Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Holland Nagydíj időmérő edzését a McLaren brit pilótája, Lando Norris nyerte, aki így pályafutása során összesen ötödször, Monzában először indulhat az élről vasárnap, a futamon.

A szabadedzések alapján Lewis Hamilton vezetésével a Mercedes várta a legnagyobb esélyesként az F1-es Olasz Nagydíj időmérőjét, a Red Bull és a McLaren ugyanis a megszokottnál hátrébb zárt a Ferrari otthonában rendezett gyakorlásokon. A 18 perces első szakaszban egyedüliként Lando Norris tudott az 1:20 perces határon belülre kerülni, az élcsapatok pilótái közül pedig Sergio Pérez volt bajban, aki az utolsó gyors körök előtt még kieső helyen állt. A Red Bull mexikói versenyzője végül eleget tudott javítani, így Cunoda Juki, Lance Stroll, az újonc Franco Colapinto, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü búcsúzott a Q1-ben.

Forma-1, F1, Olasz Nagydíj, 2024, Monza, Red Bull, Sergio Pérez, időmérő
A Red Bull-os Sergio Pérez az F1-es Olasz Nagydíj időmérőjén
Fotó: Gabriel BOUYS / AFP

A negyedórás Q2-ben futott első gyors körökön már hatan kerültek 1:20 alá (közülük Lewis Hamilton volt a leggyorsabb), de Charles Leclerc és Sergio Pérez is továbbjutó helyen várta a második szakasz hajráját. Végül a négy élcsapat nem okozott negatív meglepetést, az ő pilótáik mellett pedig Alexander Albon és Nico Hülkenberg került be a Q3-ba. A 11-15. helyen Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen, Pierre Gasly és Esteban Ocon sorrend alakult ki.

Ez történt az F1-es Olasz Nagydíj időmérőjének utolsó szakaszában

A 12 perces Q3-ban, az első gyors körök során a két Red Bull rosszul teljesített, és csak a 7-8. helyre értek be. A sorminta előrébb is jelen volt: a két McLaren vezetett a két Mercedes és a két Ferrari előtt. A hatodikként záró Lewis Hamiltont leszámítva a pilóták javítottak, ám 

Max Verstappen így is csupán hetedikként zárt. 

Az utolsó körében történt hiba ellenére javító, de emiatt 

a pole-ját hitetlenül fogadó Lando Norris 109 ezreddel nyerte az időmérőt Oscar Piastri előtt, mögöttük George Russell, Charles Leclerc és Carlos Sainz lett a sorrend. 

Az Albon-Hülkenberg csatát a Williams-pilóta nyerte a kilencedik helyért.

Forma-1, F1, Olasz Nagydíj, 2024, Monza, időmérő, McLaren, Lando Norris
Lando Norris indul az élről Monzában
Fotó: NurPhoto via AFP / Alessio Morgese / NurPhoto

A Forma-1-es Olasz Nagydíj hétvégéje az 53 körös monzai futammal vasárnap 15 órától zárul.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!