Vágólapra másolva!
Mohammed bin Szulajm, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke a minap azt mondta, hogy megtiltaná a Forma-1-es versenyzőknek, hogy rapperként káromkodjanak a csapatrádióban. A FIA elnökének kijelentése óriási vihart kavart, elsőként pedig Max Verstappen, a Red Bull háromszoros világbajnoka vágott vissza az arab sportvezetőnek.

Verstappen maga is használta az ’f’ betűs szót a Szingapúri Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján, amiért a moderátor Tom Clarkson emlékeztette, hogy vigyázzon a nyelvére. Amikor megkérdezték, mit szól Mohammed bin Szulajm káromkodás visszaszorítására irányuló törekvéséhez, a Red Bull versenyzője a következőket mondta: 

Valószínűleg ez egy külön a világ, amiben élünk, de úgy tűnik, manapság az emberek egy kicsit érzékenyebbek a dolgokra. A világ egy kicsit változik, de szerintem azzal kellene kezdeni, hogy ne közvetítsék, vagy nem adják meg annak a lehetőséget, hogy az emberek hallják, amit beszélünk”

 – idézi a RacingNews365 a holland pilótát, aki szerint lehetne ezeket a beszélgetéseket késleltetni vagy akár cenzúrázni is. 

Verstappen, Red Bull
Verstappen szerint nem lesz kevesebb káromkodás a világban, ha cenzúrázzák a Forma-1-es versenyzőket
Fotó: AFP

A moderátor Tom Clarkson azért figyelmeztette Verstappent, mert amikor a holland az előző hétvégéjéről beszélt, azt mondta: „Már ahogy elkezdtem az időmérőt, tudtam, hogy az autót el van b***va…”

Igen, elnézést a nyelvezetért, de ugyan már, mik vagyunk mi, ötévesek, hatévesek? Még ha ötévesek vagy hatévesek is nézi, végül úgyis káromkodni fognak. Még akkor is, ha a szüleik nem is akarják vagy nem engedik nekik, de amikor felnőnek, a barátaikkal fognak lógni, és káromkodni fognak, szóval ez nem változtat semmin”

 – folytatta a Red Bull pilótája, aki igencsak élén jár káromkodásban.

Sokak szerint Verstappen a Magyar Nagydíjon lépte át a határt, amikor a Hungaroringen rendezett futam végén még Lewis Hamiltonnal is összeütközött. A holland sztár idegesen vitatkozott a csapatával és gyakorlatilag mindenkinek nekiment, a taktikát, a versenybírókat és az ellenfeleit is élesen bírálta.

Verstappen azonban meghúzta a határt a csúnya beszéd és a szidalmazás között, és azzal érvelt, hogy az egész problémára az a megoldás, ha kevesebb szélsőséges nyelvezetű üzenetet sugároznak.

Káromkodni mindig fogsz. Ha nem ebben a szobában, akkor talán máshol. Mindenki káromkodik. Egyesek egy kicsit többet, mint mások - ez egy kicsit attól is függ, milyen nyelven beszélsz. Persze a szidalmazás más. Manapság sok mindent közvetítenek, miközben más sportokban nem rögzítenek hozzád mikrofonokat.

 Sokan sok rosszat mondanak, amikor tele vannak adrenalinnal, csak más sportágakban ezt nem veszik fel. Nálunk viszont megteszik, valószínűleg szórakoztatási céllal, ezért az emberek felvehetik, megvitathatják a közösségi médiában, így aztán mindenféle bajba kerülhetsz. Szerintem azzal kellene kezdeni a dolgot, hogy ne játsszák be. Ha nem közvetíted, akkor senki sem fogja tudni, csak a csapat. Ezzel már belsőleg is lehet kezelni az ilyen dolgokat” – tette hozzá Max Verstappen. 

A Red Bull világbajnoka nem szokta visszafogni magát a csapatrádióban
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

A 2024-es Forma-1-es szezon szeptember 20. és szeptember 22. között a Szingapúri Nagydíjjal folytatódik. 

Tizenhét versenyhétvége után a 313 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 254 pontos Lando Norris és a 235 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 222 pontos Oscar Piastri áll, mögötte Carlos Sainz 184, Lewis Hamilton 166, George Russell és Sergio Pérez pedig 143 ponttal rendelkezik.

A konstruktőrök között a McLaren 476 ponttal vezet, 20 ponttal megelőzve a második Red Bullt, és 51-gyel a harmadik Ferrarit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!